Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Elvira
 

   Cunoscut la noi din secolul trecut si destul de frecvent astazi, Elvira face parte din categoria prenumelor a caror raspindire si popularitate se dato-resc in exclusivitate literaturii (desi unele izvoare hagiografice mentioneaza o martira din nordul Frantei, moarta in anul 370, influenta bisericii este exclusa intrucit numele nu este calendaristic si nu apare in cele mai importante martirologii). Atestat in Spania in sec. 9, sub formele Geloyra, Ge-lovira, Jelvira (prezenta acestor forme in Peninsula Iberica se datoreste unei populatii germanice, vizigotii, care au fondat in 508 un puternic regat cu capitala la Sevilla), numele in discutie, de origine germanica, este un compus in care specialistii vad elementele *gails „lance" sau *gail „vesel" si wers „prietenos". Vechea forma germanica devine in spaniola Elvira si incepe sa se raspindeasca in Europa, pe cale culta, mai ales in epoca romantica, sub influenta onomasticii literare. ? La popularizarea numelui in Europa au contribuit citeva cunoscute personaje din opere literare sau muzicale renumite: Elvira din diferitele prelucrari ale legendei lui ^on Juan, Elvira din Meditatiile poetice ale lui A. de Lamartine.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Ema (Emma) : Hipocoristic obisnuit astazi pentru Emanuela sau Emilia, prenumele fem. Ema poate fi si un imprumut recent din onomastica occidentala, in care caz originea sa ... :

          Emanuel : Nume vechi in onomastica noastra si cu o frecventa destul de mare, Emanuel — fem. Emanuela corespunde unui vechi nume biblic Immanuel. incadrat in bogata serie ...