Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Eliodor
 

   Atestat cu mult inaintea erei noastre, vechiul nume pers. gr. Heliodoros (purtat de ex. de socrul marelui orator grec Demostene, 384—322 i.e.n. sau de un administrator al regatului Seleucizilor, sec. II i.e.n., care il ucide pe Seleucos IV pentru a-i lua tronul) este la origine un compus cu valoare teoforica din numele „soarelui", Helios, si obisnuitul element onomastic doron „dar". Veche divinitate solara in mitologia greaca, fiu al titanului Hi-perion si al Theei, frate cu Eos (-+ Aurora) si Selene, Helios avea semnificatia clara pentru greci, care desemnau prin cuvintul comun helios, soarele'(rom. soare, de origine latina, este, in ultima instanta, inrudit cu termenul grecesc, ambele cuvinte facind parte din aceeasi familie; la fel si engl. sun, germ. Sonne, lat. sol, irland. haul etc). Desi cu o puternica amprenta pagina, gr. Heliodoros (lat. Heliodorus), marturie clara a epocii politeiste (la fel -* Apolodor, Isidor, Minodora etc.) patrunde in onomasticonul sacru (biserica de rit grec celebreaza trei sfinti cu acest nume, mai cunoscut fiind cultul unui martir din Dalmatia, aprox. sec. 4). Ajuns la noi prin intermediar slav, numele apare foarte rar in documente, sub formele Diodor, Aleodor si Aledar (atestat prin toponimul Aledaresti). Un „Aleodor imparat", cu interesante similitudini in basmele siciliene, este un personaj cunoscut al folclorului nostru. # It. Eliodoro, magh. Heliodor, rus Diodor, Liodor etc.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Elisabeta : Prenume feminin cu o mare raspindire si frecventa in onomastica europeana, Elisabeta corespunde unui vechi nume ebr. Elisheba, cunoscut din textele biblice. Conform ... :

          Elvira : Cunoscut la noi din secolul trecut si destul de frecvent astazi, Elvira face parte din categoria prenumelor a caror raspindire si popularitate se dato-resc in ...