Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Eleonora
 

   Raspindit in toata Europa si destul de frecvent in epoca moderna, Eleo-ndra este un vechi nume de origine araba. Nume teoforic frazeologic tradus prin „El este lumina mea", Ellinor face parte din lunga serie de antropo- nime, frecvente in nordul si sudul Arabiei, in care apare elementul El, nume al zeului unic la vechii arabi (in ebraica biblica, Elohim si EU in nume pers.). Daca majoritatea numelor de origine semitica folosite astazi in Europa au intrat prin greaca si latina (sursa principala fiind Biblia), Eleonora incepe sa se raspindeasca din Spania (cucerita de arabi in 711—718). Patruns si in onomasticonul crestin (foarte popular a fost in apusul Europei cultul unei regine Eleonora, 1222—1291, sotia lui Henric al III-lea al Angliei), numele ajunge in epoca moderna si la noi, devenind destul de repede un prenume feminin frecvent. Alaturi de formele fem. Leonora, Nora si Norina, apar si mase. Noru si Norin (care nu au nici o legatura cu subst. nor), probabil creatii romanesti. % Engl., fr. Sleonore, germ. Eleonor, Lenore, it., magh., bg., rus. Eleonora. ? Literatura si muzica au o contributie insemnata la popularizarea numelui: cunoscuta balada Lenore de Gbttfried A. Burger, Nora de H. Ibsen, seria uverturilor Lenore de Beethoven etc.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Eliodor : Atestat cu mult inaintea erei noastre, vechiul nume pers. gr. Heliodoros (purtat de ex. de socrul marelui orator grec Demostene, 384—322 i.e.n. sau de un administrator ... :

          Elisabeta : Prenume feminin cu o mare raspindire si frecventa in onomastica europeana, Elisabeta corespunde unui vechi nume ebr. Elisheba, cunoscut din textele biblice. Conform ...