Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Elefterie
 

   Mult mai putin folosit astazi decit in sec. 18 si 19, cind este mai puternica influenta onomasticii neogrecesti, Elefterie reproduce un vechi nume propriu grecesc Eleutherios, obisnuit supranume al lui Zeus, atestat inca din Imnurile lui Pindar (c 521 —c 441 sau 438 i.e.n.) si frecvent nume personal, dar mult mai tirziu, in epoca crestina. Cu semnificatie clara pentru greci (eleutheros „liber"), vechiul epitet al lui Zeus patrunde in onomasticonul crestin si se raspindeste in Europa datorita cultului unor persoane sanctificate de biserica (un martir din Galia, in sec. 3, un episcop din Belgia, in sec. 6 etc). Pastrat si in apusul Europei (astazi este insa o raritate) prin intermediul formei lat. Eleutherius (un grec din Epir devine papa in sec. 2), numele este mai frecvent in rasarit (in pomelnicul de la Horodiste, din 1484, apare forma Ielefteria). Patruns la noi din limbile slave dar si direct din neogreaca, Elefterie era folosit frecvent in forma Lefter (iesita astazi din uz probabil si datorita apropierii de leftei „fara bani" — cuvint care are acelasi etimon initial), de unde si fem. Lefterina. % Germ. Eleutherius, it., sp. Eleuterio, bg. Elevterii, Elevteria, Lefter, rus. Eleferii etc.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Elena : Semnificatia numelui Elena. Unul dintre cele mai frecvente si raspindite prenume feminine din onomastica europeana, Elena reproduce un foarte vechi nume pers. ... :

          Eleonora : Raspindit in toata Europa si destul de frecvent in epoca moderna, Eleo-ndra este un vechi nume de origine araba. Nume teoforic frazeologic tradus prin „El este ...