Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Eftimie
 

   Daca numele pers. gr. Euthymios, caruia ii corespunde rom. Eftimie, este o formatie mai noua si nu apare in izvoarele mai vechi, Euthymos si fem. Euthymia erau folosite si in epoca clasica (persoane care purtau aceste nume apar la Strabon, Pausanias, in Lexiconul lui Suidas etc; intr-o perioada foarte veche, asa cum aflam de la Pindar, Euthymia era chiar personificata ca divinitate). Cunoscut si in limba romana actuala prin neologismul eutimie „liniste sufleteasca" gr. euthymia este la origine un compus din eu- „bine" (obisnuite la greci, multe dintre antroponimele cu Eu- sint cunoscute si la noi: Evantia, Evdochia, -+ Eugen, Eustatiu, Eustatie) si thymos „fire, temperament, spirit". Folosit frecvent in perioada crestina datorita semnificatiei sale si raspindit apoi ca nume calendaristice la ortodocsi (mai cunoscut este cultul unul Eftimie cel Mare), Euthymios este preluat de slavi sub forma Evtymiji sau Evfimii, care se explica prin modificarile produse in greaca inca din primele secole ale erei noastre (diftongul eu- devenise ev- sau ef-). Grupul -uth-, pronuntat ~fth- (sunetul -th- are o pronuntie asemanatoare cu cea din engleza) a devenit in limbile slave -tf- sau vt-y astfel explicindu-se actualele forme din rusa, ucraineana (in pomelnicul din 1484, de la Horodiste, este atestata Ievfimiia), bulgara, sirbo-croata. De la popoarele slave vecine numele ajunge si la noi, documentele muntene mentionindu-1 inca din 1478 (un egumen al manastirii Snagov, Evtimie). Marele numar de variante in care apare numele in documentele de dupa 1500 sau chiar in onomastica actuala se explica fie prin influentele straine (in primul rind limbile slave vecine, apoi neogreaca), fie prin modificarile suferite pe teren romanesc. Iata doar o parte din aceste forme: Ethimie, Ithimie, Eftimie, Eftemia, Efta, Eftinca, Iftimie, Aftemie, Estimia, Teni, Tenie etc. (ca nume de familie: Eftimescu, Eftimiu, Eftenoiu etc). Mult mai rare astazi decit in secolele trecute, Eftimie si Eftimia apar si sub formele culte Eutimie, Eu-timia. 0 Magh. Eutimia, bg. Evtimii, Evtimia, ucr. Iefim, Iefimia etc.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Ela : Folosit astazi in multe tari ca prenume feminin independent, Ela este la origine un hipocoristic* obisnuit pentru -> Elena; Eleonora; Elisabeta sau pentru marea ... :

          Elefterie : Mult mai putin folosit astazi decit in sec. 18 si 19, cind este mai puternica influenta onomasticii neogrecesti, Elefterie reproduce un vechi nume propriu grecesc ...