Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Eduard
 

   Vechi nume de origine anglo-saxona (ca si -> Edgar; Edit; Edmond), Eduard (in engl. Edward) are o veche traditie si impresionanta continuitate in Anglia, fiind un preferat nume dinastic Prima atestare dateaza din anul 899, cind se urca la tron primul Edward, fiul regelui Alfred. La origine un compus din ead- „bogat, bogatie" si weard- „aparator, aparare" vechea forma Eadward este paralela cu germanicul continental Adoward, devenit apoi Odward. Cum doi dintre regii care au purtat acest nume au fost sanctificati de catre biserica (Edward II, rege martir, intre 975—978 si Edward III, care a trait intre 1003 — 1066), numele se raspindeste in lumea germanica si prin intermediul calendarului, iar din sec 19—20, imprumutat pe cale culta, incepe sa fie folosit si de celelalte popoare europene ; la noi, cunoscut de peste un secol si preluat probabil din fr. Edouard, Eduard este un prenume rar (cu totul exceptional apare si fem. Eduarda). % Engl. Edward, fr. Edouard, germ. Eduard, it. Edoardo, sp. Eduardo, magh. Edvard, Edvarda, bg., rus. Eduard, Edvard etc.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Eftimie : Daca numele pers. gr. Euthymios, caruia ii corespunde rom. Eftimie, este o formatie mai noua si nu apare in izvoarele mai vechi, Euthymos si fem. Euthymia erau ... :

          Ela : Folosit astazi in multe tari ca prenume feminin independent, Ela este la origine un hipocoristic* obisnuit pentru -> Elena; Eleonora; Elisabeta sau pentru marea ...