Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Edmond
 

   imprumutat recent din franceza, extrem de putin folosit, Edmond este un nume de origine anglo-saxona (saxon este numele unuia dintre popoarele grupului germanic de vest; o parte dintre ei, cei care au ocupat in sec. 5—6 Anglia, sint desemnati in mod curent prin termenul anglo-saxoni, spre deosebire de vechii saxoni ramasi in Germania). La origine un compus bimembru, Eadmund este format din ead- „bogat, bogatie" (paralel cu vechiul german de sus auda „proprietate", element obisnuit in antroponimia germanica, din care provine actualul Otto) si mund-„aparare, protectie, aparator, protector". Cunoscut si pe continent (o forma longobarda Odemund este atestata in Italia in sec. 7), Eadnaund, devenit apoi Edmund, se raspindeste in lumea germanica, datorita faimei unui viteaz rege din rasaritul Angliei (sec 9), iar mai tirziu prin calendar. Purtat in Anglia, pina la 1700, atit de barbati cit si de femei, numele devine, in franceza Edmond, forma uzitata in ultima vreme de aproape toate popoarele europene si chiar de catre englezi, # Engl., germ. Edmund, it. Edmondo, fr., magh. Edmond, sp. Edmundo etc ? La popularizarea numelui a contribuit, fara indoiala, cunoscutul Edmond Dantes, eroul romanului lui A. Dumas, Contele de Monte Cristo.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Eduard : Vechi nume de origine anglo-saxona (ca si -> Edgar; Edit; Edmond), Eduard (in engl. Edward) are o veche traditie si impresionanta continuitate in Anglia, fiind ... :

          Eftimie : Daca numele pers. gr. Euthymios, caruia ii corespunde rom. Eftimie, este o formatie mai noua si nu apare in izvoarele mai vechi, Euthymos si fem. Euthymia erau ...