Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Edgar
 

   Prenumele masculin Edgar corespunde unui vechi nume anglo-saxon Eadgar, folosit inca de prin sec. 7 (din acea vreme este cunoscut un misionar care a propagat crestinismul in tarile de Jos, sanctificat apoi de biserica). Ga majoritatea vechilor nume germanice, Eadgar este un compus in care se recunosc elementele auda „proprietate, posesiune ereditara", devenit apoi ot sau od (de aici prenumele germ. Otto sau it. Ottone, Od-done si Ottorino) si gar „sulita, lance". Gum in anglo-saxona auda- a devenit ead- (atestat si cu sensul „bogat, fericit, bogatie" si apoi ed, Eadgar, Edgar corespunde numelor vechi germ. de sus Otgar, Otger, Otker, Ottoker. Forma Edgar, popularizata si prin latina ecleziastica, s-a raspindit in Franta, iar din secolul trecut si in rasaritul Europei. Patruns la noi de aproximativ un secol si jumatate pe cale culta sub formele Edgar si Edgard, numele se foloseste si astazi in onomastica noastra, frecventa lui fiind insa redusa. O Scriitorul Edgar Allan Poe.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Edita : Vechi nume de origine anglo-saxona, Edita (Edit) este cunoscut si folosit astazi in toata Europa. Raspindit pe cale culta, engl. Edith provine din-tr-un mai vechi ... :

          Edmond : imprumutat recent din franceza, extrem de putin folosit, Edmond este un nume de origine anglo-saxona (saxon este numele unuia dintre popoarele grupului germanic ...