Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Eda
 

   Recent si putin folosit la noi, Eda este un imprumut pe cale culta din onomastica occidentala (din italiana, germana, engleza etc, adica cu etimologie multipla). in apus, Eda, la origine un hipocoristic, poate proveni de la nume diferite. in germana, de ex., Edda este curent folosit pentru nume in compozitia carora intra elementul ed- sau adel-, edel- „nobil" (Edburga, Edith, -» Edita, adelgunde, Adelheid, -» Adela) sau pentru frecventul Hedwige, nume folosit si in tarile nordice si chiar in Italia (atestat cu aproximativ 1000 de ani in urma sub forma Hathuwic, compus din hathus „lupta" si wic „sfint", numele a devenit Hadewig, Hedwig, prin confuzia lui wic cu foarte frecventul wig „lupta"). Adaugind Ed(d)a ca hipoc. al alui Edith, avem o imagine aproape completa asupra originii numelui in discutie, la a carui raspindire, in epoca noastra, a contribuit cu siguranta si cunoscuta Hedda Gabler a lui H. Ibsen.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Edgar : Prenumele masculin Edgar corespunde unui vechi nume anglo-saxon Eadgar, folosit inca de prin sec. 7 (din acea vreme este cunoscut un misionar care a propagat crestinismul ... :

          Edita : Vechi nume de origine anglo-saxona, Edita (Edit) este cunoscut si folosit astazi in toata Europa. Raspindit pe cale culta, engl. Edith provine din-tr-un mai vechi ...