Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Dositei
 

   Foarte rar in onomastica romaneasca, Dositei reproduce un vechi nume pers. gr. Dositheos (in izvoarele grecesti, unul dintre primii purtatori cunoscuti ai numelui este un astronom din Colonos, anul 200 i.e.n.). Compus din elementele dosis „dar" si theos „dumnezeu" frecvente in antroponimia vechilor greci, Dosithets face parte din categoria numelor teo-forice. Din foarte putine elemente (doron sau dosis „dar" si Dios — genitivul de la Zeus, apoi theos sau numele diferitilor zei), in diferite combinatii, au fost formate numeroase nume personale, marea lor majoritate fiind si astazi in uz: -> Dorotei (a); Tudor; Apolodor; Isidor; Diodor; Teodosie (aceleasi elemente ca si la Dositei, dar in ordine inversa). Preluate de onomasticonul crestin (prin cultul martirilor, carora biserica le-a acordat o mare atentie, incepind chiar din sec 4 e.n.), aceste vechi nume teoforice, in realitate cu un profund caracter pagin, s-au raspindit in Europa, pastrind pina astazi amintirea lui Zeus, Apolo, Atena, Isis etc, venerati in perioada politeista. Aparitia tirzie si numai in mediul ecleziastic a'lui Dositei ar trebui probabil pusa pe seama influentei neogrecesti care s-a manifestat, destul de puternic si pregnant in Moldova, incepind cu sec 17. Numele in discutie este insa foarte cunoscut la noi sub forma Dosoftei (probabil prin analogie cu Elefterie, Eftimie, Filoftei etc si cu un tratament specific romanesc, nu slav, al sunetului gr. -th-, devenit -ft-), impusa datorita faimei carturarului si mitropolitului Moldovei, Dosoftei (1624—1692). # Bg. Dositei, rus. Dosifei, Dosifeia etc. O Mitropolitul Dosoftei a adus o contributie deosebita prin traducerea principalelor carti de cult, la introducerea limbii romane in biserica; tradusa si prelucrata de el, Psaltirea pre versuri tocmita, 1673, este considerata prima mare opera in versuri tiparita in limba romana.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Dragos : Nume de o frumoasa traditie la romani, reluat in epoca noastra si devenit prenume frecvent tocmai datorita capacitatii sale de evocare istorica, Dragos este la ... :

          Duiliu : Intrat in onomastica romaneasca din secolul trecut odata cu multe alte nume ale istoriei romane, Duiliu corespunde unui vechi gentilic roman Duil(l)ius, fem. Duil(l)ia. ...