Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Doroteea
 

   Daca prenumele fem. Doroteea pare mult mai frecvent astazi decit mase. Dorotei, cu totul alta era situatia in vechea Grecie, unde Dorotheos, atestat prima oara in Hellenika lui Xenofon (c. 430—355 i.e.n.), avea o frecventa cu mult mai mare decit corespondentul fem. Dorothea (atestat numai de doua ori in izvoarele mai vechi). La origine, un compus din elementele doron „dar" si theos „dumnezeu", Dordtheos se incadreaza in seria numelor teoforice alaturi de un nume frecvent in onomastica romaneasca Tudor, format din aceleasi elemente asezate in ordine inversa (Theodoros). Cele doua cuvinte care intra in compozitia lui Dorotei sau Tudor erau foarte frecvente in vechea onomastica greceasca, doron apare in combinatie fie cu numele divinitatii in general (-> Diodor), fie cu numele diferitilor zei venerati in perioada politeismului (Apollo- doros, Artemidoros, Isidoros etc), iar theos poate fi intilnit si in citeva an-troponime binecunoscute la noi: Theokritos (Teocrit), poet alexandrin din sec 3 i.e.n., autorul Idilelor, Theophilos. Teofil, Theochares (Teo-harie) etc Cu siguranta ca semnificatia lui Dorotheos, Dorothea a contribuit la popularizarea numelor printre primii crestini de limba greaca; purtate de citiva martiri sanctificati de biserica (o fecioara din Cezareea martirizata in timpul imparatului Diocletian, un episcop din Tars persecutat de Iulian Apostatul, imparat care a incercat reintroducerea pa-ginismului etc), cele doua nume patrund in onomasticonul crestin si se raspindesc in Europa. Prin intermediar slav Dorotei si Doroteea patrund si in onomastica noastra; desi in documentele tarii Romanesti forma mase apare inca din anul 1440 (toate cele patru persoane cu acest nume care sint atestate pina la 1500 faceau parte din mediul ecleziastic), numele in discutie nu s-au bucurat de popularitate la noi, frecventa lor fiind foarte redusa. Formele Dorofte si Doroftia, atestate in sec 17 in Moldova, sint probabil datorate influentei neogrecesti. in epoca moderna Doroteea, scris si Dorotea, a fost reluat pe cale culta din Occident, astfel explicindu-se frecventa mai mare a formei feminine (Dorotei este astazi o raritate la noi). Hipoc Dora si Tea pot proveni si din alte nume formate cu aceleasi elemente (de ex. Teodora, Filofteia etc). % Engl. Dorothea, Dorothy (cu hipoc frecvente Dolly si Doris), fr. Dorothee, germ. Dorothea (cu hipoc Dora), it., sp. Doroteo, Dorotea, magh. Dorottya (cu hipoc Dora, Dorina, Dorisz), bg. Dorotei, Doroteia, rus. Dorofei, Dorofeia etc. ? La Dorotea de Lope de Vega.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Dositei : Foarte rar in onomastica romaneasca, Dositei reproduce un vechi nume pers. gr. Dositheos (in izvoarele grecesti, unul dintre primii purtatori cunoscuti ai numelui ... :

          Dragos : Nume de o frumoasa traditie la romani, reluat in epoca noastra si devenit prenume frecvent tocmai datorita capacitatii sale de evocare istorica, Dragos este la ...