Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Doina
 

   Unul dintre cele mai frecvente prenume din onomastica feminina contemporana, Doina este o creatie romaneasca nu mai veche, probabil, de doua secole. Format de la subst. doina numele se incadreaza intr-o serie de noi creatii sau reluari (inspirate din istoria si literatura nationala) care marcheaza, alaturi de alte categorii, modernizarea onomasticii noastre inceputa in secolul trecut. Creatie lirica specifica folclorului romanesc, de o mare varietate a continutului, expresie a unei bogate game de sentimente (de la tristete, jale sau dor pina la speranta si revolta), doina a constituit o minunata sursa de inspiratie pentru literatura si muzica culta. Aceste caracteristici ale doinei, descoperirea si aprecierea larga de care s-a bucurat incepind cu secolul trecut au contribuit la aparitia si rapida raspindire a prenumelui fem. Doina si hipoc. Doinita. Numele bulgaresti Doina si Doino (probabil hipoc. de la Radu) nu au nici o legatura etimologica cu prenumele romanesc.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Dominic : Nume frecvent in onomastica popoarelor europene, Dominic, fem. Domi-nica (in diverse forme corespunzatoare diferitelor limbi), corespunde numele pers. lat. Dominicus, ... :

          Doroteea : Daca prenumele fem. Doroteea pare mult mai frecvent astazi decit mase. Dorotei, cu totul alta era situatia in vechea Grecie, unde Dorotheos, atestat prima oara ...