Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Dobrita
 

   Dintr-o foarte bogata serie antroponimica de compuse sau derivate din tema Dobr- n-au mai ramas astazi in uz, ca prenume, decit Dobrita, Dobrina, probabil Dobrica, Dobra, dar si acestea numai in onomastica rurala, a unor zone mai traditionale. in mare parte imprumutate de la popoarele slave vecine (unele derivate sint cu siguranta creatii romanesti), aceste nume aveau in secolele trecute o larga arie de raspindire si un ridicat indice de frecventa; eliminate de prenumele calendaristice sau de numeroasele imprumuturi din latina si limbile occidentale, aceste antroponime nu au disparut inca cu totul pentru ca au intrat in categoria numelor de familie (dat fiind faptul ca numele de familie se generalizeaza la noi de abia din secolul trecut, putem presupune mentinerea in uz a multor compuse si derivate din Dobr- pina nu demult, in sec. 19). in ceea ce priveste originea si semnificatia numelor de care ne ocupam, in general lucrurile sint clare: onomastica veche slava inregistreaza un mare numar de compuse al caror prim element este dobr- „bun" (ca in rus. dobrii „bun", dobrota „bunatate" etc.; si la noi apare, numai regional insa, vb. a dobri „a desmierda", cuvint a carui semnificatie a putut sprijini multa vreme numele personale apropiate ca forma). Folosite initial ca hipocoristice pentru numele compuse, Dobr-, in combinatie cu diferite sufixe, incepe sa apara si independent (operatia a avut loc probabil pe teren slav, dar din punct de vedere teoretic ea se putea produce si la noi). Folosite de romani de multa vreme, aceste nume apar inca din primele noastre documente si se mentin multa vreme, in ciuda faptului ca sint necalendaristice. in documentele tarii Romanesti, numai pina la 1500 apar Dobromir, Dobra, Dobre, Dobrui, Dobrin, Do- brus(a), Dobrota, Dobrotin, Dobrita etc. cunoscute astazi in inventarul numelor de familie (simple sau compuse cu alte sufixe) sau din toponimie.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Doina : Unul dintre cele mai frecvente prenume din onomastica feminina contemporana, Doina este o creatie romaneasca nu mai veche, probabil, de doua secole. Format de ... :

          Dominic : Nume frecvent in onomastica popoarelor europene, Dominic, fem. Domi-nica (in diverse forme corespunzatoare diferitelor limbi), corespunde numele pers. lat. Dominicus, ...