Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Diomid
 

   Arareori folosit astazi, Diomid este un vechi nume de origine greceasca, cunoscut mai ales datorita unuia dintre eroii poemului homeric Iliada. Fiu al lui Tideu si nepot al lui Oineus, Diomedes, protejat al zeitei Atena, se remarca prin deosebite acte de vitejie in razboiul troian; dupa victoria aheilor, tradat de sotie, vestitul erou se exileaza in Italia, unde se casatoreste cu fiica regelui Daunus si intemeiaza citeva cetati (episodul italic al lui Diomedes, numit de Ovidiu, in Faste, Oenidul, dupa bunicul sau, este foarte asemanator cu mitul lui Enea). Frecvent in onomastica vechilor greci, Diomedes este la origine un compus cu Dios- (forma cazuala pentru Zeus), numele incadrindu-se in bogata serie a teoforicelor prin care parintii isi exprimau, la nasterea copilului, sentimentele de recunostinta fata de divinitate (-> Diodor); al doilea element al compusului este med- „sfat" (din vb. medomai „a chibzui"), prin care specialistii explica si alte nume grecesti (de ex. Medeea). Purtat in primele secole ale erei noastre si de catre adeptii noii religii, vechiul nume grecesc patrunde in onomasticonul crestin si prin cultul citorva martiri si sfinti — unul dintre acestia ar fi fost martirizat in timpul imparatului Diocletian — se raspindeste in Europa. Preluat si de catre slavi (mai frecvent este la rusi si ucraineni), Diomid ajunge si la romani, insa rarele aparitii in documente dovedesc ca nici in trecut numele nu s-a bucurat de popularitate la noi (atestarile provin mai ales din Moldova). # It. Diomede, magh. Diomed, rus., ucr. Demid etc.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Dionis : Foarte frecvent in vechea Grecie, Dionysios face parte dintr-o familie de antroponime derivate sau compuse (Dionysianos, Dionysiarchos, Dionysi-genes, Dionysidoros, ... :

          Dobrita : Dintr-o foarte bogata serie antroponimica de compuse sau derivate din tema Dobr- n-au mai ramas astazi in uz, ca prenume, decit Dobrita, Dobrina, probabil Dobrica, ...