Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Diodor
 

   Deosebit de frecventi a vechii greci, Diddoros este la origine un compus din Dios, forma cazuala pentru Zeus si doron „dar", numele incadrindu-se in bogata serie de teoforice a caror semnificatie ne lasa sa intelegem ca parintii considerau copilul ca un „dar al divinitatii", iar atribuirea unui astfel de nume era o forma a recunostintei fie fata de forta divina in general (ca in Diddoros, Diddotos, Theodoros, Dorotheos etc), fie fata de un anume zeu (ca in Apollodoros — de la Apollo, Heliodoros — de la Helios, zeul soarelui, Isidoros — de la Isis, Menddoros — de la Mene, zeita lunii etc). Dupa cum atesta cele mai vechi inscriptii crestine, in primele secole ale erei noastre tipul de compuse cu lat. Deus sau'gr. Theos se bucura de cea mai mare favoare printre cei care aderasera la noua religie (din aceasta epoca dateaza, de ex., formatiile Deus-dedit, pastrata in fr. Daude sau Daudet, Adeodatus si Deodatus, ramas in fr. si magh. Deodat etc). Dar cu toate ca acum Deus sau Theos era „singurul si adevaratul dumnezeu", in ono-masticonul crestin au patruns si numeroase nume care pastreaza amintirea multor zei vechi din perioada politeismului. Puternic concurat de -> Tudor, care are aceeasi semnificatie, Diodor n-a avut niciodata o frecventa prea mare, la noi fiind in secolele trecute chiar o raritate (in documentele tarii Romanesti doar o singura atestare din a doua jumatate a sec. 17). Mult mai vechi si mai frecvent in secolele trecute (astazi insa iesit din uz) este Dia (prima atestare in 1464), numele mase calendaristic care ar trebui considerat probabil fie un hipocoristic al compuselor cu Dio-, fie chiar un nume simplu, format tot de la Dios: Dion (purtat printre altii de istoricul roman de limba greaca Dio(n) Cassius sau de oratorul si filozoful Dio(n) Chrysostomus). Diodor si Diodora, reluate in epoca moderna si nemaipastrind nimic din semnificatia mistica pentru ca nu mai sint intelese, apar doar arareori ca prenume.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Diomid : Arareori folosit astazi, Diomid este un vechi nume de origine greceasca, cunoscut mai ales datorita unuia dintre eroii poemului homeric Iliada. Fiu al lui Tideu ... :

          Dionis : Foarte frecvent in vechea Grecie, Dionysios face parte dintr-o familie de antroponime derivate sau compuse (Dionysianos, Dionysiarchos, Dionysi-genes, Dionysidoros, ...