Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Diana
 

   Prenume feminin modern si destul de frecvent astazi Diana apare in onomastica noastra din secolul trecut ca un imprumut direct si pe cale culta din mitologia romana. Fiica lui Zeus si a Latonei si sora lui Apolo era in antichitate zeita vinatorii si protectoarea animalelor (iar, mai tirziu, chiar a mamei la nastere). Identificata cu Artemis a grecilor si considerata ca o mare divinitate italica a lunii, Diana se bucura de un cult deosebit in lumea veche. Celebrata in numeroase temple si sanctuarii (templul din Efes facea parte dintre minunile antichitatii), zeita a fost binecunoscuta si in regiunile noastre, dovezi sigure in acest sens fiind cuvintul zina (care continua in romana lat. Diana) si zanatec (din lat. dianaticus „lunatic, lovit de Diana") sau credinta in zine (in folclorul nostru Zina zorilor, Zina apelor, Zina muntilor, Zina zinelor etc sint personaje frecvent intilnite). Numele vechii divinitati italice, a carei forma mai veche ar fi fost, dupa istoricul Varro, Diviana, este strins inrudit cu dius „ceresc, luminos", dwus „divin", deus „zeu", Iovis (forma de genitiv pentru Iupiter), dies (de aici rom. zi), gr. Zeus, Dios „divin", sanscr. divyas „ceresc" etc. (cuvintele romanesti care apartin acestei familii sint nenumarate asa ca vom aminti aici doar citeva neologisme: diurn, diurna, diva, jurnal etc). Spe- cialistii presupun ca lat. Diana ar avea la baza o forma italica neatestata * olivia, a carei existenta este sprijinita de cuvintele etrusce Tiv (nume pentru Diana) si tivr „luna", folosit atit pentru astru, cit si pentru unitatea de timp. Diana, atestat si cu valoare de nume pers. fem., iese din uz, odata cu aparitia crestinismului, pentru o lunga perioada de vreme. Reaparut in Italia in sec. 13, si purtat de o dominicana beatificata de biserica romana, Diana patrunde' si in calendarul catolic, dar favoarea de care se bucura astazi in Europa se datoreste in exclusivitate mitologiei si literaturii.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Diodor : Deosebit de frecventi a vechii greci, Diddoros este la origine un compus din Dios, forma cazuala pentru Zeus si doron „dar", numele incadrindu-se in bogata serie ... :

          Diomid : Arareori folosit astazi, Diomid este un vechi nume de origine greceasca, cunoscut mai ales datorita unuia dintre eroii poemului homeric Iliada. Fiu al lui Tideu ...