Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Dezideriu
 

   Atestat destul de tirziu, in epoca imperiala, numele pers. lat. Desiderius este o creatie cu valoare adjectivala din subst. desiderium „dorinta" (desiderare „a dori"), cuvint inrudit cu neologismele rom. deziderat, indezirabil si chiar cu vb. a considera (con-, ca si de- sint la origine prepozitii care au fost alipite bazei* -sider). Socotit probabil de bun augur, Desiderius era unul dintre numele favorite la crestinii din primele secole ale erei noastre; cum unii dintre acestia au fost sanctificati de catre biserica, numele devine calendaristic si se raspindeste la catolici, frecvent fiind insa mai ales in Franta. Daca actualul Dezideriu (ceva mai frecvent in Transilvania) este forma culta moderna a numelui, in documentele noastre vechi apar inca de la finele sec. 15, sub influenta maghiara, Deja, Dija, Deju, Dejica etc. (Dej si derivatele Dejesti, Dejani, Dejoiu sint cunoscute si din toponimie). Dar daca in Transilvania influenta latino-catolica prin intermediul maghiarei este normala, pentru explicarea numelui Desul (in toponimul Gura Desului, atestat din 1451) din sudul Gorjului ar putea fi invocata legatura cu hipocoristicele sud-slave Deso, Desa (de la Desimir, Desislav sau de la Nedelco). Sporadic a circulat la noi si fem. Desire, imprumutat din franceza; cum fr. Dlsir (fem. Desiri) era creat pe baza subst. desir „dorinta", este cazul sa amintim ca in epoca moderna toate numele din aceasta familie se sustin prin valoarea lor afectiva (copilul ca o dorinta a parintilor). 0 Fr. Didier, Desir, Desire", it. Desiderio, magh. Deszo, Dezser, Dez ide rata etc. O Numele umanistului Desiderius Erasmus ofera prilejul analizei unei schimbari de nume obisnuita in evul mediu; considerind ca adevaratul sau nume Gerhard Gerhardus (in realitate un compus germanic din gari „lance" si hard „tare") provine din vb. begeeren „a dori", autorul Elogiului nebuniei si-a „tradus" numele in Desiderius Erasmus (alaturind numele latin unei forme latinizate din adjectivul grecesc erasmios care inseamna tot „dorit").

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Diana : Prenume feminin modern si destul de frecvent astazi Diana apare in onomastica noastra din secolul trecut ca un imprumut direct si pe cale culta din mitologia romana. ... :

          Diodor : Deosebit de frecventi a vechii greci, Diddoros este la origine un compus din Dios, forma cazuala pentru Zeus si doron „dar", numele incadrindu-se in bogata serie ...