Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Delia
 

   in onomastica romana de la finele republicii incep sa apara o serie de nume feminine grecesti, purtate fie de persoane straine (mai ales de origine greaca), fie de personaje literare. Alaturi de > Corina, Cynthia, Lesbia etc, din aceeasi categorie face parte si actualul prenume Delia, cunoscut mai ales din opera poetului Tibul (5018 i.e.n.), care ii inchina Deliei o parte din elegii. in greaca, Delia (la Tucidide, numele unei sarbatori ateniene in amintirea plecarii lui Teseu in Creta) si delia (locuitoare din Delos), folosite cu valoare de substantive comune, au la baza numele insulei Delos, locul de nastere al lui Apolo si al sorei sale, Artemis. Probabil creatie literara, desemnind la origine provenienta locala, Delia a fost preluat in epoca moderna, devenind unul dintre prenumele feminine cunoscute in toata Europa, fara a avea insa o frecventa prea mare.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Demostene : Devenit celebru datorita cunoscutului om politic si orator atenian, care a trait intre 384322 i.e.n., numele pers. gr. Demosthenes era frecvent in vechea Grecie ... :

          Despina : Reluat din istorie de aproape un secol, prenumele fem. Despina este strins inrudit cu subst. despot, despotism, despotie, sau cu numele pers. Despot (supranume ...