Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Decebal
 

   Simbol al luptei pentru libertate si al sacrificiului suprem in numele acestui ideal sfint pentru locuitorii acestor paminturi, Decebal a fost introdus in inventarul prenumelor romanesti, in epoca moderna, impreuna cu alte nume de glorie din trecut. Renumit conducator politic, abil diplomat si comandant militar, celebrul rege al dacilor (87 106) purta un nume de origine daco-getica, despre care nu se pot face afirmatii sigure in actuala faza de cunoastere a limbii stramosilor nostri. Daca incadrarea lui in categoria compuselor si apropierea de un alt nume dacic, Deceneu, par ceva mai sigure, explicarea primei parti prin radicalul indo-european *dek-a lua, a onora etc." ramine doar o simpla ipoteza.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Delia : in onomastica romana de la finele republicii incep sa apara o serie de nume feminine grecesti, purtate fie de persoane straine (mai ales de origine greaca), fie ... :

          Demostene : Devenit celebru datorita cunoscutului om politic si orator atenian, care a trait intre 384322 i.e.n., numele pers. gr. Demosthenes era frecvent in vechea Grecie ...