Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Daria
 

   Vechi de cel putin doua milenii si jumatate, actualul prenume Darie, fem. Daria, isi are originea in indepartata Persie, unde a fost purtat in antichitate de trei cunoscuti regi din dinastia Ahemenizilor: Darius J, fiul lui Hystaspes (522 — 486 i.e.n.), cel invins de greci la Maraton, care in campania impotriva scitilor din 514—513 a ajuns si pe teritoriul patriei noastre (este amintit si in Scrisoarea a IlI-a a lui M. Eminescu, „Darius al lui Istaspe"), Darius al II-lea Nothos (423 — 405 i.e.n.) si Darius al III-lea Codomanul (338 — 333 i.e.n.), invins de Alexandru Macedon. Daca Darius este forma consacrata, sub care cei trei regi sint cunoscuti astazi in istorie, oricine isi poate inchipui ca in vechea persana numele suna cu totul altfel si anume Darayava(h)us. Atestat si in inscriptiile din Asiria (sub forma Dariyamus) si Elam (Dariyamauis) sau in texte medii iraniene (Daray, forma abreviata si mult mai apropiata de ceea ce cunoastem noi astazi), numele persan format din daraya- si -vahu face parte din categoria compuselor. Apropiind primul element de vb. darayamiy „a tine, a poseda", iar pe al doilea de vechiul indian vasuh si avesticul vohu-, vanhu- „bun, bine" (Avesta este colectia de carti sfinte ale religiei zoroastriene a vechilor persi), specialistii presupun ca sensul initial al numelui ar fi fost „cel care poseda bunuri" sau „cel care mentine binele". (Precizam ca obisnuitele „traduceri" ale vechilor nume compuse sau frazeologice sint in mare masura artificiale, intrucit elemente devenite traditionale in onomastica erau adeseori unite fara a se urmari un anume sens al intregului). Cum se explica formele actuale ale numelui in Europa si cum s-a pastrat acesta pina astazi? Vechiul nume persan a fost preluat intii de greci, in acest moment aparind si cele mai importante modificari ale formei originare, devenita Dareios, prin abreviere si adaptare la sistemul grecesc. Odata cu modificarile produse in greaca clasica, numele evolueaza si el la Dareos, Darios; ultima forma, preluata de romani, isi schimba pozitia accentului, ajungindu-se astfel la Darius. Purtat de crestini in primele secole ale erei noastre, Darius si Daria patrund in onomasticonul bisericesc, pastrind amintirea unor martiri si martire prin al caror cult numele se raspindeste in Europa. Primele atestari apar in documentele romanesti in sec. 17, la raspindirea numelui contribuind, fara indoiala, si figura lui „Darie imparat" (Darius Codomanul), unul dintre personajele cunoscutei carti populare Alexandria (care, —> Alexandru, a lasat urme adinci in folclorul si onomastica noastra). # Fr. Darius, germ. Darius, Daria, it. Dario, Daria, p. Dario, magh. Darius, bg. Darii, rus. Darii, Daria (hipoc. Dara, Darina, Dasa).

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        David : Vechi de cel putin trei milenii si cu o larga arie de raspindire in lume, actualul David reproduce numele pers. ebr. Dawidh, purtat de semilegen-darul rege al ... :

          Decebal : Simbol al luptei pentru libertate si al sacrificiului suprem in numele acestui ideal sfint pentru locuitorii acestor paminturi, Decebal a fost introdus in inventarul ...