Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Damian
 

   Folosit de aproape toate popoarele europene, Damian (fam. Damiana nu mai este in uz la noi) reproduce numele pers. gr. Damiands, pe care specialistii il incadreaza in aceeasi familie cu vechile si frecventele Damas, Damasias (un arhonte cu acest nume este cunoscut din 586 i.e.n.), Dama-siklos si Damasikles, Damasippos si Hippodamas (ultimele compuse din damas si hippos, diferita fiind ordinea in care apar), Damasos (atestat si in Iliada), Polydamas etc. Tema comuna a acestor nume, dama- de la verbul damdo „a domestici, a imblinzi", apartine radacinii indo-europene *dom-, reprezentata prin lat. domus „casa", gr. domos, sanscr. damas, v.sl. domu si este inrudita cu lat. domesticus, domesticare, iar prin acestea chiar cu rom. domestic, a domestici. Foarte rar in perioada clasica, Damianos are sansa sa patrunda in onomasticonul crestin si sa ajunga pina astazi datorita cultului deosebit de vechi si raspindit al martirilor -* Cosma si Damian, asa-numiti „doctori fara arginti". Din greaca, numele patrunde in onomastica slava (v. sl. Damiianu, ucr.'Denii au a, in sec. 15), prin intermediul careia Damian se raspindeste si la romani. Foarte raspindit ma'i ales in Transilvania (aici trebuie luata in consideratie si influenta latino-catolica) ca nume de botez sau de familie, numele apare si sub formele Damian, Demian, Dini ian, Doma. # Fr. Damien, germ. Damianus, it. Dam ian o, sp. Damian, magh. Danijan, Demjan, Demjen, Damos, Demeny, bg. Damian, Damian, Demian, ser. Damian, rus. Demian, -a, Damian, -a.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Dana-Dan : Nume cu veche traditie in onomastica romaneasca, cunoscut si folosit frecvent in toate regiunile tarii, Dan (fem. Dana) se bucura si astazi de o favoare deosebita ... :

          Daniel : Prenumele actual Daniel, fem. Daniela, raspindit si frecvent in onomastica multor popoare vechi sau moderne, reproduce numele profetului biblic Daniel. Conform ...