Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Damaschin
 

   Rar folosit astazi ca prenume, dar frecvent nu cu mult in urma, Damaschin, fem. Damaschina, corespunde numelui pers. gr. Damaskenos, la origine adjectiv care indica provenienta locala: „din Damasc". Unul din cele mai vechi orase din Siria (peste 3500 de ani), atestat in vechi papirusuri egiptene si asiriene, Damascul si-ar datora numele asezarii sale geografice. Formele ebraice atestate in V.T., dammeshek, darmeshek, dar-mashki ar avea semnificatia de „localitate bine udata" (scaldata de ape), explicabil, intrucit cimpia in care este asezat Damascul este strabatuta de riul cu multi afluenti Barada (care este probabil biblicul Abana). Damaschin (cu forma scurtata Maschin) este nume calendaristic (biserica celebreaza cultul unui martir oriental cu acest nume), dar aparitia sa mai tirzie in documente (sec. 17, frecvent in sec. 18—19), poate fi legata si de influenta neogreceasca. De mentionat este numele de familie Mschie (de aici toponimele Mischii) datorat influentei turcesti si care pastreaza amintirea renumitului otel de Damasc.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Damian : Folosit de aproape toate popoarele europene, Damian (fam. Damiana nu mai este in uz la noi) reproduce numele pers. gr. Damiands, pe care specialistii il incadreaza ... :

          Dana-Dan : Nume cu veche traditie in onomastica romaneasca, cunoscut si folosit frecvent in toate regiunile tarii, Dan (fem. Dana) se bucura si astazi de o favoare deosebita ...