Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Dalila
 

   Vechi nume feminin, Dalila este cunoscut datorita eroinei legendei biblice care povesteste istoria marelui judecator Samson (in „Cartea judecatorilor" din V.T.). Ultimul din cei sase mari judecatori, Samson este ales al Domnului pentru a elibera Israelul de sub filisteni. Puterea de neinvins, totodata si vulnerabilitatea eroului stateau in sapte suvite de par din pletele lui. Dezvaluirea acestui secret femeii iubite, Dalila, din neamul filistenilor, ii aduc pieirea. Legenda biblica a inspirat o serie de mari artisti, Dalila devenind simbolul puterii de seductie dar si al perfidiei. Sub influenta onomasticii literare, Dalila apare sporadic, ca prenume feminin, mai ales in apusul Europei. in ceea ce priveste originea si semnificatia numelui Dalila (aceasta este forma din Vulgata), specialistii il apropie de adj. ebr. delila „plapinda, delicata".

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Damaschin : Rar folosit astazi ca prenume, dar frecvent nu cu mult in urma, Damaschin, fem. Damaschina, corespunde numelui pers. gr. Damaskenos, la origine adjectiv care indica ... :

          Damian : Folosit de aproape toate popoarele europene, Damian (fam. Damiana nu mai este in uz la noi) reproduce numele pers. gr. Damiands, pe care specialistii il incadreaza ...