Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Dafina
 

   Prenumele fem. Dafina este apropiat de marea majoritate a vorbitorilor limbii romane de numele arbustului dafin (laurus nobilis), originar din Asia Mica, cunoscut la noi mai ales datorita frunzelor sale aromate, folosite drept condiment (regional „dafin" este folosit si cu sensul de „salcim"). Apropierea nu este gresita pentru ca intr-adevar, la origine, acest nume personal are la baza numele plantei, numai ca Dafin si Dafina nu sint create in limba romana, dar prezenta cuvintului comun a sprijinit raspin-direa si popularizarea numelor personale. Forma mase. Dafin este atestata in documentele tarii Romanesti inca din anul 1502, iar Dafina sau Dahina era numele sotiei lui Dabija Voievod, domn al Moldovei intre 1661 — 1665. Formele romanesti corespund perfect bg. Dafin si Dafina (cu diferite forme si hipocoristice imprumutate de la greci). Cu atestari foarte vechi in greaca (la Herodot), antroponimele Daphnis si Daphne (numele sanctuarului lui Apolo, ridicat de Seleucos Nikator, linga Antiohia), ultimul identic cu subst. daphne „dafin, laur", au trecut si in latina (mase. Ddphinus), unde forma feminina corespunde ca semnificatie cunoscutului ->Laura (mai vechi Laurea), probabil chiar traduceri ale numelui grecesc. ? Cunoscut personaj al mitologiei grecesti, Dafne este nimfa iubita de Apolo si transformata in laur de catre mama sa Geea, pentru a o scapa de urmarirea zeului (legenda este povestita de Ovidiu in Metamorfoze). in poemele lui Teocrit si Vergiliu este cintata trista poveste a pastorului Dafnis, fiul lui Hermes si neintrecut cintaret (pedepsit la orbire de nimfa tradata in iubire, moare cazind intr-o prapastie); este subiectul cunoscutei opere Daphnis si Chloe.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Dalia : inca un prenume feminin corespunzator unui nume de floare, Dalia dovedeste ca sursa botanica este inepuizabila in a oferi onomasticii feminine noi si noi nume. ... :

          Dalila : Vechi nume feminin, Dalila este cunoscut datorita eroinei legendei biblice care povesteste istoria marelui judecator Samson (in „Cartea judecatorilor" din V.T.). ...