Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Cristofor
 

   Nu prea frecvent in onomastica noastra actuala, Cristofor corespunde numelui pers. Christophords, formatie greceasca tirzie si specific crestina din Christos (—> Cristian) si -phoros „purtator" (-> Nichifor). Interesanta prin anecdotica si semnificativa in ceea ce priveste „valoarea documentara" a legendelor hagiografice este explicatia numelui unui martir Christo-phoros, care l-ar fi purtat pe umeri pe Iisus copil, lucru imposibil cel putin datorita faptului ca persoana in discutie a fost martirizata in timpul imparatului Decius, la jumatatea sec. 3. Simbol al noii credinte (in sensul de „purtator al credintei in Hristos"), Cristofor era frecvent in Europa medievala (in sudul Frantei numele incepe sa apara in documente din anul 1080), datorita cultului martirului pe care biserica 1-a favorizat inca din sec. 4. Popularitatea de care s-a bucurat numele intr-o vreme este in strinsa legatura si cu sfera de patronaj a sfintului care includea pe navigatori, plutasi, pelerini etc, in general toti cei care calatoreau pe uscat sau pe apa. Si probabil de aceste credinte au fost influentati si acei care l-au ales pe Cristofor ca prenume al faimosului navigator genovez Columb. in onomastica noastra, forma actuala de provenienta apuseana inlocuieste pe mai vechiul Hristofdr, probabil de influenta neogreceasca. # Fr. Chris-tophe, germ. Kristof, it. Cristoforo, sp. Cristobal, magh. Kristof, bg., rus. Hristofor etc.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Cynthia : Prenume feminin rar folosit la noi, imprumutat in ultima suta de ani pe cale culta, Cynthia corespunde numelui pers. gr. Kyntkia, folosit numai pentru zeita Artemis ... :

          Dafina : Prenume feminin rar folosit la noi, imprumutat in ultima suta de ani pe cale culta, Cynthia corespunde numelui pers. gr. Kyntkia, folosit numai pentru zeita Artemis ...