Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Crina
 

   Obiceiul de a da fetelor nume de flori este foarte vechi si comun tuturor popoarelor. Crizantema, Floarea, Lacramioara, 3Iargareta, Micsunica, Panseluta, Violeta, Viorica etc. sint destul de frecvente in onomastica actuala iar cei care aleg astfel de prenume au in minte fie o veche comparatie poetica a fetelor cu florile, fie caracteristicile concrete ale fiecarei flori (culoare, parfum, gingasie etc). incadrarea lui Crina in aceasta lunga serie nu este gresita, desi la origine prenumele nu pare sa fi fost creat in romaneste, ci in greceste (de fapt si alte nume din cele citate mai sus, cu toate ca au un corespondent perfect in terminologia noastra botanica, sint doar imprumuturi). Asta nu inseamna insa ca prenumele Crina nu poate constitui, in anumite cazuri, si o creatie romaneasca spontana (daca un vorbitor al limbii romane n-ar cunoaste prenumele Crina, l-ar putea „reinventa" foarte usor, intrucit cunoaste sistemul prenumelor corespunzatoare numelor de flori). Destul de vechi in onomastica greaca, Krinon, Erino, Erinis etc sint formate de la subst. krinon „crin", aceeasi semnificatie avind si numele de origine ebraica -» Suzana, japonezul Yuri etc. Un caz interesant este it. Oigliola, considerat un derivat din giglio „crin", dar apropierea de numele florii nu este decit o frumoasa etimologie populara (Oiliola este o forma diminutivala de la Gilia — hipocoristic feminin pentru — Egidius, imprumutat din franceza). imprumuturi din greaca sint bg. Erino si Erina. De la Crina, exclusiv feminin, a fost creat derivatul mase Crinii. Pentru atestarile mai vechi ale numelui Crina, este posibila apropierea lui de un nume mai vechi, Macrina.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Crisanta : Destul de putin folosite astazi, Crisant (Hrizant), fem. Crisanta (Hri-zanta) corespund numelor pers. gr. Chrysanthos, fem. Chrysanthis, preluate si de catre romani ... :

          Cristian : Prenume frecvente in epoca noastra, Cristian si Cristiana reproduc numele pers. lat. Christianus, Christiana, la origine adjective derivate de la Christus, prin ...