Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Cosma
 

   Izvoarele latine din epoca imperiala atesta existenta numelor pers. Cosmas, Cosmia, Cosmos (de la acesta s-a format si derivatul Cosminus), imprumuturi din onomastica grecilor si corespondente ale lui Kosmas, Kosmia, Kosmos. in ceea ce priveste etimonul numelui pastrat pina astazi la aproape toate popoarele europene, Kosmas, unii specialisti sint ¦de parere ca la origine ar fi fost un hipocoristic (ca o mare parte din an-troponimele grecesti in -as) de la un mai vechi compus cu tema subst. kosmos sau al vb. kosmein. in greaca veche kosmos avea doua sensuri: „ordine" si „ornament, podoaba". Primul dintre acestea este continuat de actualul cosmos (de aici si cosmic, cosmografie, cosmopolit — la origine „,cetatean al lumii", compus cu gr. polites „cetatean"), folosit cu semnificatia pe care o cunoastem astazi incepind de la filozofii pitagoreeni; al doilea sens al lui kosmos s-a pastrat in derivatul cosmetic (de la gr. kosmeticos, format de la vb. kosmein „a impodobi"). Dintre cele trei nume grecesti amintite, cel mai frecvent, Kosmas a avut sansa sa patrunda in onomasticonul crestin si sa se raspindeasca atit in apusul cit si in rasaritul Europei. Dintre diferitele persoane cu acest nume sanctificate de biserica, cultul cel mai cunoscut il are un medic celebru si martir din sec. 3—4, care impreuna cu-> Damian este amintit in vechi legende hagiografice cu evidente urme pagine ale cultului lui Esculap. Cultul acestui cuplu renumit era cunoscut in Europa inca din sec. 6, atit in Imperiul bizantin (grecii ii numesc anargyroi, adica „doctori fara arginti", pentru ca tratau si vindecau gratuit) cit si la Roma, unde prin sec. 12 — 14 erau atit de multi artisti cu acest nume, incit erau desemnati in grup prin cuv. cosmati, arta lor chemindu-se cosmatesca. Popularitatea lui Cosma si Damian explica si larga lor arie de „patronaj" care acopera intreg domeniul medicinii si farmaciei (sint „protectorii" chirurgilor, medicilor,, farmacistilor, apara de epidemii si de... abcese, iar la hutuli chiar de ger,, aceasta ultima atributie datorindu-se insa unei etiomologii populare: bezsrebreniki „fara arginti" a fost transformata in bezmerznyk „care nu. ingheata"). Ajuns la romani prin intermediar slav, Cosma (Cozma) apare in documentele noastre atit in tara Romaneasca cit si in Moldova, din sec. 15. Numarul mare al derivatelor (Cosmache, Cosmat, Cozman. Cozmea, Cozmita, Cuzmin, Cozmin etc.) si prezenta in toponimie (Codrii Cosminului, Cosmesti, Cosmeni etc.) dovedeste vechimea, raspindirea si frecventa lui Cosma (Cozma) in onomastica noastra. Probabil ca si un alt nume destul de mult discutat, Cuza, este la origine tot un hipoc. al lui Cozma, asa cum este Kuzea in rusa, Kuza, Kuze si Kuzo in bulgara etc. Se bucura astazi de mare favoare derivatul Cosmin (pe care il foloseau si romanii), nume vechi la noi de cel putin 500 de ani. # Fr. Cosme, C6me, germ. Kosmas, it. Cdsimo, sp. Cosme, magh. Kozma si Ko-zima, bg. Kozma sau Kuzma, rus. Kosma. Kuzima.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Cosmin : Cosmin. Izvoarele latine din epoca imperiala atesta existenta numelor pers. Cosmas, Cosmia, Cosmos (de la acesta s-a format si derivatul Cosminus), imprumuturi ... :

          Craciun : Vechi nume de persoana, frecvent atestat de aproximativ 500 de ani in toate provinciile romanesti si intrat de mult in toponimie, Craciun a suscitat vii si indelungate ...