Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Corvin
 

   Rareori folosit ca prenume, Corvin corespunde cognomenului roman Corvinus, un derivat de la mai vechiul Corvus, frecvent mai ales in ginta Valeria. Transformarea cuvintului comun corvus „corb" in antroponim •cu valoare de supranume este explicata de o legenda a traditiei romane care sustine ca primul purtator al numelui, Manius Valerius Messala, consul in anii 348 si 346 i.e.n., luptind cu un gal, ar fi fost ajutat de un corb. Este stiut ca numele de pasari sau animale apar in antroponimia multor popoare, din cele mai vechi timpuri, urcind pina in perioada credintei in animale si a totemului (—> Leon). in mitologia romana, corbul, al carui zbor era considerat prevestitor, era consacrat zeului profetiilor, Apolo; mai mult decit atit, zeul intruchipat in pasare ii insotea si pe cei care plecau din tara lor. Avind deci o deosebita valoare simbolica, cuvintul corvus putea cu usurinta sa devina supranume. Mai poate fi adusa in ¦discutie si o alta semnificatie a cuvintului corb si anume aceea de „negru" (in vechile credinte orientale sau in V.T.), binecunoscuta din comparatiile frecvente in creatia noastra populara „negru ca un corb", „negru >ca pana corbului" etc. Asa se explica supranumele romanesti Corbea (astazi nume de familie, dar cunoscut mai ales datorita unui viteaz haiduc cintat de balade), Corbes, Corbu, Corbac, Corban etc. Facind parte astazi •din categoria prenumelor cu valoare de evocare istorica, Corvin aminteste la noi de unul dintre membrii cunoscutei familii a Huniazilor, Matei 'Corvin, ajuns rege al Ungariei.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Cosma : Izvoarele latine din epoca imperiala atesta existenta numelor pers. Cosmas, Cosmia, Cosmos (de la acesta s-a format si derivatul Cosminus), imprumuturi din onomastica ... :

          Cosmin : Cosmin. Izvoarele latine din epoca imperiala atesta existenta numelor pers. Cosmas, Cosmia, Cosmos (de la acesta s-a format si derivatul Cosminus), imprumuturi ...