Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Corneliu
 

   Nume celebre in istoria romana, Cornelius si Cornelia sint la origine vechi gentilice, ai caror purtatori apartineau cunoscutei ginte Cornelia, renumita prin rolul insemnat ce 1-a jucat in viata sociala, politica si culturala a Romei timp de peste 700 de ani. Ginta Cornelia, la origine unul dintre cele 16 triburi rustice mai vechi din Roma, s-a impartit in numeroase familii distinse prin cognomenele Maluginensis (Servius Cornelius Ma-luginensis, atestat in 485 i.e.n., este cel dintii purtator cunoscut al numelui Cornelius), Cossus, Scipio, Lentulus, Dolabella etc, cea mai cunoscuta fiind familia Scipionilor (de ajuns sa-i amintim doar pe cei doi Scipiones Africani). Originea si semnificatia lui Cornelius nu este inca pe deplin lamurita, majoritatea specialistilor considerindu-1 un derivat din subst. cornu „corn" (de aici un alt cognomen roman Cornutus „cu coarne"). Pentru a explica transformarea cuvintului cornu in nume propriu trebuie sa amintim ca in antichitate, cornul de berbec sau de taur era simbolul abundentei si al fortei si era folosit in diferite rituri magice de alungare a spiritelor rele. Efigia cornului a fost gasita in catacombele iudaice si in sinagogi, iar in textele V.T. sau in cele apocrife (Psalmii lui Solomon) sint numeroase pasajele in care cornul are valoare de simbol al fortei omului. Devenit nume independent, Cornelius patrunde in onomastica crestina si se raspindeste in Europa, mai ales prin cultul unui cunoscut martir roman, papa Cornelius (251 — 253). Prin gr. Kornelios numele patrunde in onomastica popoarelor slave vecine (de ex. in Ucraina, in sec. 16, sint atestate formele Kornilo, Kornii etc). Tot din sec. 16 incep sa apara in documentele noastre formele Cornea, Cornila etc. in secolul trecut, ca urmare a impulsului dat de miscarea de emancipare a romanilor din Transilvania, odata cu multe alte nume romane incep sa circule formele culte Corneliu sau Cornel si Cornelia care le inlocuiesc pe cele vechi, ramase nume de familie sau cu valoare toponimica (de. ex. derivatul Cornesti). Formele noi se raspindesc pe intreg teritoriul romanesc si devin in scurta vreme prenume apreciate si frecvente. Pentru Cornelia se foloseste in ultimul timp un hipocoristic de provenienta occidentala Neli (sau chiar Nelly); cum acesta nu are marcat genul, este intilnit uneori si pentru masculin. # Fr. Corneille, germ. Kornelius, Kornelia si hipoc. scandinav Nils, it. Cornelio, Cornelia, magh. Kornel, Kornelia, bg., rus. Kornelii, Kornellia (mai vechi Korniliia), ser. Kornilija. O Publius Cornelius Scipio Africanus, cuceritor al Spaniei si invingatorul lui Hannibal in Africa, P. Cornelius Scipio Aurelianus, supranumit si el Africanus pentru victoria definitiva asupra Cartaginei (146 i.e.n.),' Cornelia, fiica primului Scipio Africanus si mama celor doi tribuni ai poporului cunoscuti sub numele de „fratii Gracchi" (Tiberius si Caius), istoricul Publius Cornelius Tacitus.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Corvin : Rareori folosit ca prenume, Corvin corespunde cognomenului roman Corvinus, un derivat de la mai vechiul Corvus, frecvent mai ales in ginta Valeria. Transformarea ... :

          Cosma : Izvoarele latine din epoca imperiala atesta existenta numelor pers. Cosmas, Cosmia, Cosmos (de la acesta s-a format si derivatul Cosminus), imprumuturi din onomastica ...