Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Coriolan
 

   Patruns la noi in secolul trecut, ceva mai frecvent cu vreo 50 de ani in urma in anumite medii, in Transilvania si foarte rar astazi, Coriolan este un nume celebru in istoria legendara a Romei, vechea traditie conside-rind ca primul purtator al lui ar fi fost generalul roman Cnaeus Marcius Coriolanus (sec. 5 i.e.n.). Dupa cum se stie romanii purtau in mod obligatoriu trei nume, ultimul fiind cognomenul corespunzator supranumelui din epoca moderna, care putea fi la origine o porecla, un adjectiv care arata provenienta etnica sau locala a purtatorului sau, cum este cazul lui Coriolanus, un cuvint care aminteste o fapta de glorie. Cum Cnaeus Marcius ar fi cucerit orasul Coriolis, din numele acestuia a fost format cognomenul in discutie, cu sufixul -anus. Viteazul si orgoliosul general roman, exilat din Roma de catre tribunii plebei, ar fi trecut de partea dusmanilor si, in fruntea armatei volscilor, ar fi asediat Roma, dar la rugamintile mamei si ale sotiei el ar fi ridicat asediul. Aceasta veche legenda latina a constituit subiectul unei cunoscute drame a lui Shakes- peare si 1-a inspirat pe Beethoven in uvertura cu acelasi nume, creatii artistice de seama care au contribuit la popularizarea numelui in epoca moderna.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Corneliu : Nume celebre in istoria romana, Cornelius si Cornelia sint la origine vechi gentilice, ai caror purtatori apartineau cunoscutei ginte Cornelia, renumita prin rolul ... :

          Corvin : Rareori folosit ca prenume, Corvin corespunde cognomenului roman Corvinus, un derivat de la mai vechiul Corvus, frecvent mai ales in ginta Valeria. Transformarea ...