Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Corina
 

   Catre sfirsitul republicii romane incep sa apara in diferite izvoare latine o serie de nume feminine grecesti (Cynthia, Del ia, Lesbia etc), printre care si Corinna intilnit insa numai in onomastica literara si mai ales in creatia lui Ovidiu. Probabil ca este vorba de un imprumut din greaca (daca nu cumva aceste nume sint creatii ale poetilor), unde Korinna ar fi derivat cu suf. -inna de la numele pers. Kore. Daca Korinna nu apare in sursele grecesti contemporane celor latine, Kore sau Kora si Kores (in Lexiconul lui Suidas) erau binecunoscute in vechea Grecie, unde Kore era identica cu -> Persefona (la romani Proserpina). Fiica a lui Zeus si a Demetrei, Kore (Persefona) a fost rapita de Hades pentru a-i deveni sotie. Legenda spune ca zeita petrecea citeva luni in lumea subpaminteana iar restul anului pe pamint, alaturi de mama ei, Demetra; simbolizind astfel ciclurile vegetatiei (moartea si invierea naturii), Persefona sau Kore era sarbatorita in cadrul ceremoniilor din Eleusis (in Atica) cunoscute sub numele de „misterele eleusine". Zeita purta un nume cu semnificatie clara pentru greci, Kore insemnind „fata, fecioara", asa incit Korinna, derivat diminutival, are sensul de „fetita". Intrat la noi pe cale culta, Corina este astazi un prenume feminin raspindit pe intreg teritoriul romanesc si ales nu arareori de catre parinti. Fiind incadrat in seria femininelor derivate cu foarte productivul sufix -ina (corespunzatoare unor masculine in -in), pe* terenul limbii romane a aparut o forma mase Corin, mult mai putin frecventa decit prototipul feminin. % Fr. Corinne, it. Corinna, germ., magh. Korinna. ? La raspindirea numelui a contribuit si numele eroinei romanului sentimental Corinne ou VItalie de Anne Louise Germaine de Stael (Madame de Stael), tradus la noi inca din 1846.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Coriolan : Patruns la noi in secolul trecut, ceva mai frecvent cu vreo 50 de ani in urma in anumite medii, in Transilvania si foarte rar astazi, Coriolan este un nume celebru ... :

          Corneliu : Nume celebre in istoria romana, Cornelius si Cornelia sint la origine vechi gentilice, ai caror purtatori apartineau cunoscutei ginte Cornelia, renumita prin rolul ...