Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Coralia
 

   Putin folosit la noi, Coralia este un imprumut recent si livresc din Occident, dar nici acolo prenumele nu este prea vechi, el datind probabil din epoca romantica. Daca aceasta ipoteza, care vede in Coralia o inventie literara, pe baza unui cuvint cunoscut si la noi, coral „margean", ar putea fi inexacta in ceea ce priveste vechimea numelui, ea este exacta in ceea ce priveste etimonul propus. Cuvintul coral, care desemneaza fie substanta calcaroasa secretata de corallium rubrum, fie chiar celenteratul din clasa antozoarelor (sint cunoscute coloniile de corali din zonele mediteraneene sau tropicale), reproduce, prin intermediul lat. corallum sau coralium, gr. korallion (dupa cum atesta una dintre inscriptiile grecesti, cuvintul era folosit si intr-o epoca mai veche cu valoare de nume personal), de origine nesigura, probabil semitica.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Corina : Catre sfirsitul republicii romane incep sa apara in diferite izvoare latine o serie de nume feminine grecesti (Cynthia, Del ia, Lesbia etc), printre care si Corinna ... :

          Coriolan : Patruns la noi in secolul trecut, ceva mai frecvent cu vreo 50 de ani in urma in anumite medii, in Transilvania si foarte rar astazi, Coriolan este un nume celebru ...