Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Consuela
 

   in Spania de altadata, cultul mamei lui Iisus era intr-atit de puternic incit numele acesteia capatase un adevarat statut de tabu; ar fi fost o impietate ca o persoana sa fie chemata Maria, lucru care apare cu atit mai ciudat daca ne gindim ca Jesus era nume de botez obisnuit la spanioli. Cum parintii doreau totusi sa-si puna fiicele sub „protectia" Madonei (spaniolii ii spun Nuestra Senora sau Virgen), solutia a fost gasita in crearea unor nume de botez noi, prin care initial erau desemnate sanctuarii sau sarbatori si care o evocau pe Maria in mod indirect. Astfel, din sintagmele Maria del Carmei, Maria de las Mercedes, Maria de los Dolores, Maria del Consuelo etc, prin eliminarea primei parti, au aparut Carmei sau -» Carmen, Mercedes (la noi Mercedia), Dolores (la noi a inceput sa fie folosit in ultima vreme hipoc -> Lola), Consuelo si inca multe altele mai putin cunoscute. Consuelo (in castiliana) si Consol (in catalana) sint cuvinte comune la origine, corespunzatoare rom. consolare sau mingiiere. Din spaniola, in epoca moderna si pe cale culta, numele se raspindeste in Europa, ajungind astfel si la noi. Tocmai pentru ca este simtit ca foarte modern, Consuelo devenit Consuela, prin analogie cu numele feminine romanesti terminate in -a, este doar arareori ales ca prenume.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Coralia : Putin folosit la noi, Coralia este un imprumut recent si livresc din Occident, dar nici acolo prenumele nu este prea vechi, el datind probabil din epoca romantica. ... :

          Corina : Catre sfirsitul republicii romane incep sa apara in diferite izvoare latine o serie de nume feminine grecesti (Cynthia, Del ia, Lesbia etc), printre care si Corinna ...