Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Coman
 

   Prezenta lui Coman in onomastica romaneasca a fost pusa in legatura, de specialisti, cu numele cumanilor, populatie de origine turcica, atestata pe teritoriul patriei noastre dupa 1223, cind o parte dintre ei s-au asezat in Cimpia Dunarii si Ungaria. Daca unele urme ar putea fi gasite in toponimia romaneasca, pentru antroponime lucrurile sint mult mai dificile. in primul rind numele acestei populatii este in romana un neologism de origine savanta, in al doilea rind si de o mare importanta este faptul ca numele pers. Coman se deosebeste de numele populatiei cuman prin pozitia accentului (-o- accentuat la numele de persoana, u neaccentuat la cuvintul comun). Coman este atestat cu o frecventa destul de mare incepind de pe la 1400 (cind apare prima data in documentele tarii Romanesti) ; bogata serie de derivate (Comanas, Comancea, Comanici, Co-manel, Comanita etc), precum si prezenta in toponimie (Comanesti, Comana, Comanca etc), mai ales in partea de sud a teritoriului romanesc, sint probe ale vechimii si popularitatii numelui la romani (la fel si la slavii de sud; la sirbi si croati de ex. Koman apare din sec. 13). Avind in vedere aceste fapte, numele personal Coman a fost apropiat de Coma, Corneea, Comsa, derivate dintr-o tema antroponimica Corn-, despre care afirmatii sigure nu se pot face (s-a sugerat legatura cu lat. Comatus si gr. Eomaios, din coma „coama" sau->Cosma). Amintirea comanilor ar putea fi pastrata doar in toponimie (Comana).

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Constantin : Unul dintre cele mai raspindite si frecvente prenume actuale, Constantin reproduce cognomenul lat. Constantinus, atestat destul de tirziu (imparatul Constantin ... :

          Consuela : in Spania de altadata, cultul mamei lui Iisus era intr-atit de puternic incit numele acesteia capatase un adevarat statut de tabu; ar fi fost o impietate ca o ...