Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Cleopatra
 

   Celebra regina a Egiptului si eroina unor cunoscute capodopere ale literaturii universale, Cleopatra, purta un nume de origine greceasca. Vechile izvoare grecesti atesta existenta lui Kleopatra (numele sotiei lui Filip I al Macedoniei si al uneia dintre fiicele acestuia, precum si nume ereditar, ca si Ptolemeu pentru barbati, in casa Lagizilor din Egipt) si a corespondentului sau masculin Kledpatros inca din perioada clasica, cu citeva sute de ani inaintea erei noastre. Ca marea majoritate a numelor vechi grecesti si numele in discutie este un compus din doua elemente foarte cunoscute si frecvente in onomastica greaca: kleos „glorie" ca in Androkles (-f aner, andros „barbat"), Empedokles (+ empedos „ferm"), Perikles (+ peri „superior'-), Sophokles (+ sophos „intelept" etc.) si pater, gen. patros, „tata". (Patrokles este format din ace'easi elemente dar in ordine inversa). Un hipocoristic al lui Kledpatros este Kledpas, devenit nume independent sau patronim si cunoscut chiar din N. T. (un discipol al lui Iisus si una dintre cele trei numite Maria, Maria Cleophae „Maria a lui Kleopas"). Desi numele nu este calendaristic si deci nu are nici o legatura cu biserica, Cleopatra, reluat in Bizant in jurul anului 1000 si ceva mai tirziu in apusul Europei direct din istoria veche, probeaza capacitatea de rezistenta in timp a unor nume dinafara onomasticonului crestin, dar bine sustinute de traditie si de faima purtatorilor. La noi, Cleopatra apare inca din sec. 19, frecventa lui crescind pe masura ce ne apropiem de epoca contemporana. Apartinind probabil aceleiasi baze, Clepa si Clapa pot fi puse pe seama influentei neogrecesti directe sau prin intermediar slav. ? Ultima regina a Egiptului, Cleopatra a Vila (dupa moartea ei, in anul 31 i.e.n., Egiptul devine provincie romana). Viata ei dramatica, aventuroasa, impletita cu a celor doua ilustre personalitati ale istoriei romane (Cezar si Marc Antoniu) precum si sfirsitul ei tragic (s-a sinucis dupa caderea Alexandriei) au constituit subiecte excelente pentru Shakespeare in tragedia Antoniu si Cleopatra, Corneille, in Pompeius, G. B. Shaw in Cezar si Cleopatra etc.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Clotilda : Prenume feminin de origine germanica, Clotilda este atestat documentar inca din sec. 5 sub forma Chlotichilda. Prin ulterioarele Clodehildis, Chlo-thildis si Clothildis ... :

          Coman : Prezenta lui Coman in onomastica romaneasca a fost pusa in legatura, de specialisti, cu numele cumanilor, populatie de origine turcica, atestata pe teritoriul ...