Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Clelia
 

   Recent si putin folosit la noi, Clelia reproduce un foarte vechi gentilic Cloelia, mase! Cloelius, nume cu rezonante eroice in traditia romana, intilnit frecvent in onomastica oscilor, albanilor, volscilor, umbrienilor (stravechi locuitori ai Peninsulei italice), sub forme foarte apropiate, Cloelius nu poate fi la origine decit un vechi nume italic preluat de romani. Traditia si istoria pomenesc de un rege al albanilor, Cloelius sau Cluilius (Alba era numele unei stravechi cetati din Latium, intemeiata, dupa legenda, de fugarii din Troia invinsa, condusi de Enea) sau de fecioara eroica Cloelia. Vechile izvoare latine amintesc in anul 498 i.e.n. despre un Q. Cloelius Siculus, iar in 443 i.e.n. despre un Cluilius (rege al volscilor) etc Adaugind formelor de mai sus pe Cloil (la volsci), Kluvatiis (la osci), Kluviir (la umbrieni) si, in sfirsit, numele romane Cluentius, Cloventius, legatura cu radicalul verbului clueo, propusa de specialisti, devine clara (clueo, cluere, forma mai noua cluo, cluere, insemna „a avea nume, a se chema, a avea faima, a fi renumit", de aici inclutus, inclitus „faimos" si cluor, glosat in greceste prin doxa „faima"). Desi nu a patruns in onomasticonul crestin, numele nu s-a pierdut, fiind obisnuit si astazi la multe popoare. Prezenta lui in rindul prenumelor moderne este legata de Renastere, in timpul careia o intreaga serie de nume clasice romane au fost repuse in circulatie. Cu siguranta ca revitalizarea formei feminine (masculinul s-a pierdut) este legata de amintirea tinerei eroine romane, care, dupa cum povesteste istoricul Titus Livius, ar fi salvat fetele romane tinute in captivitate de catre Porsenna. Frecvent in Italia in perioada Risorgimentului (purtat si de fiica lui Garibaldi), numele patrunde si la noi, pe cale culta, odata cu alte nume romane, in secolul trecut, dar este rar folosit. ? Cu siguranta ca la raspindirea numelui a contribuit si literatura, foarte cunoscuta fiind Clelia Conti din romanul lui H. Stendhal Manastirea din Parma, sau Clelia din romanul scriitoarei Madeleine de Scudery, Clelia, histoire romaine.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Clement : Cognomen masculin sau feminin cunoscut in izvoare inca din primii ani ai erei noastre (dar cu siguranta mai vechi decit primele atestari), lat. Clemens, gen. Clementis, ... :

          Cleopatra : Celebra regina a Egiptului si eroina unor cunoscute capodopere ale literaturii universale, Cleopatra, purta un nume de origine greceasca. Vechile izvoare grecesti ...