Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Claudia-Claudiu
 

   Destul de frecvente in epoca noastra, Claudiu si Claudia sint corespondentele romanesti ale vechilor nume gentilice latine, Claudius, Claudia. inca din antichitate, Suetoniu afirma ca ginta Claudia este de origine sabina si anume din Regillus, cetate a sabinilor (veche populatie italica supusa de romani in urma celui de al treilea razboi samnit, 298—290 i.e.n.). Izvoarele latine par sa confirme acest lucru, un prim purtator cunoscut al gentilicului fiind Appius Claudius Sabinus (495 i.e.n.). Din Etruria si Umbria, numele se raspindeste apoi in intreg imperiul, aparind chiar si in provinciile orientale (este atestat si in Dacia). in inscriptiile din epoca imperiala incep sa apara ca nume personale (intii cognomen'e, apoi nume independente) Claudianus si Claudiana, la origine derivate adjectivale de la Claudius. Numele gentilic patrician era cunoscut la romani si sub forma populara Clodius, in legatura cu care este interesant de amintit o intimplare din istoria romana: P. Claudius Pulcher, urmarind sa-si cistige voturile plebei, si-a modificat numele in Clodius (de mentionat' ca aceasta forma apare ca preponderenta, in perioada mai veche,'in Etruria si Umbria). in ceea ce priveste semnificatia originara a numelui, lucrurile nu sint inca sigure. in mod curent, Claudius este apropiat de adj. claudius „schiop", dar probabil si in acest caz este vorba doar de o etimologie populara. Cum valoarea primara a lui Claudius este aceea de nume gentilic, si nu de cognomen, iar gentilicul este foarte vechi, ar putea fi luata in discutie originea preromana a numelui, bineinteles fara a avea sanse de a-i lamuri etimologia (presupunerea se bazeaza atit pe existenta unui alt nume gen- tilic sabin, Clausus, cit mai ales pe influenta exercitata de onomastica italica asupra denominatiei personale a romanilor, denumiti oficial prin tria nomina, „trei nume"). Actualele noastre prenume Claudiu, Claudia, mai rar Claudian, au patruns in romana in secolul trecut, odata cu cea mai mare parte a numelor romane folosite astazi. Preluate pe cale culta, numele au fost modificate din punctul de vedere al accentului, Claudius devine Claiidiu. in mod exceptional apare la noi si fem. Clodin, imprumutat din fr. Claudine [clodin]. Interesant de amintit este legatura dintre rom. renglota (o varietate de prune) si fr. Claude [clod]; etinomul cuv. romanesc fiind fr. reine-Claude „regina Claude". # Fr. Claud si Claude (cu derivatele Claudel, Claudine), it. Claudio, Claudia (cu derivatul Claudetta), magh. Elaudia si Elaudetta etc, rus. Klavdii, Klavdia, Klavdian, Klavdia na etc. O Din istoria romana: Claudius Tiberius Britannicus, Tiberius Driisus Claudius. Compozitorii Claudio Monteverdi, Claude Joseph Rouget de Lisle (autorul imnului national francez „La MarseiUaise"), pictorul Claude Monet, compozitorul Claude Achille Debussy, pianistul Claude Arrau, filozofii Claude Adrien Helvetius si Claude Henry de Rouvroy (cunoscut sub numele de Saint-Simon).

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Clelia : Recent si putin folosit la noi, Clelia reproduce un foarte vechi gentilic Cloelia, mase! Cloelius, nume cu rezonante eroice in traditia romana, intilnit frecvent ... :

          Clement : Cognomen masculin sau feminin cunoscut in izvoare inca din primii ani ai erei noastre (dar cu siguranta mai vechi decit primele atestari), lat. Clemens, gen. Clementis, ...