Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Ciprian
 

   •Cu usurinta vor recunoaste vorbitorii limbii romane ca prenumele Ciprian (folosit la noi si ca nume de familie) este un derivat cu sufixul -an de la numele insulei Cipru si ca semnificatia lui este „din Cipru" (astazi un locuitor din Cipru este numit cipriot). Bineinteles ca numele personal in discutie nu este o formatie romaneasca. in latina numele pers. Cyprianus, fem. Cypriana este atestat inca din primele secole ale erei noastre, dar numai la crestini. Frecventa lui este deosebit de mare in inscriptiile crestine din •Cartagina (20 de persoane cu acest nume fata de numai 6 la Roma) intrucit aici era mai raspindit cultul unui martir'cu acest nume, fost episcop al Cartaginei, decapitat in anul 258. Numele latinesc, desemnind initial originea locala a purtatorului, este format din cyprius (din gr. kyprios) „din Cipru". Pe cita vreme lat. Cyprianus s-a raspindit in limbile din apusul Europei, gr. Kyprianos, preluat de slavi, a ajuns si la romani, care foloseau in secolele trecute numele Chiprian, Chipriana si Cuprian (forma intrata la slavi pe cale scrisa). Formele actuale Ciprian, Cipriana isi tradeaza imediat provenienta occidentala, iar mai vechiul Chiprie corespunde gr. Kyprios. # Fr. Cyprian, it. Cipriano, Cipriana, magh. Ciprian, Cipriana, bg., rus. Kiprian, Kipriana. O Ciprian Porumbescu.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Clara : Daca lat. Clara apare in izvoare de-abia catre sfirsitul sec. 1 e.n., corespondentul mase. Clarus este atestat inca din epoca precrestina fie cu valoare •de cognomen, ... :

          Claudia-Claudiu : Destul de frecvente in epoca noastra, Claudiu si Claudia sint corespondentele romanesti ale vechilor nume gentilice latine, Claudius, Claudia. inca din antichitate, ...