Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Cincinat
 

   Rar intrebuintat ca prenume, Cincinat corespunde unui vechi cognomen lat. Cincinnatus, format de la subst. cincinnus „cirliont, bucla". Cu referinta directa la infatisarea fizica a individului, Cincinnatus se incadreaza intr-o bogata serie de nume asemanatoare, intilnite in onomastica tuturor popoarelor (la romani, Calvus „chel", Crispus „cret" etc.) si are un corespondent perfect, din punct de vedere al semnificatiei, in numele nostru de familie Cretu. Este interesant pentru vechimea numelui in discutie un fapt relatat de istoricul Titus Livius. in anul 458 i.e.n. un Lucius Quinctius Cincinnatus este chemat de la coarnele plugului si facut dictator pentru o perioada de o jumatate de an; dupa numai saisprezece zile, Cincinnatus renunta la onorurile si dificultatile functiei publice si se intoarce la ogorul lui de un hectar. imprumutat in ultima suta de ani, Cincinat este cunoscut la noi mai ales datorita epigramistului Cincinat Pavelescu.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Ciprian : •Cu usurinta vor recunoaste vorbitorii limbii romane ca prenumele Ciprian (folosit la noi si ca nume de familie) este un derivat cu sufixul -an de la numele insulei ... :

          Clara : Daca lat. Clara apare in izvoare de-abia catre sfirsitul sec. 1 e.n., corespondentul mase. Clarus este atestat inca din epoca precrestina fie cu valoare •de cognomen, ...