Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Chirii
 

   Mai rar folosit astazi, cunoscut mai ales ca nume de familie, Chirii corespunde numelui pers. gr. Kyrillos, la origine un derivat cu sensul „dumne-zeiesc, divin", din subst. gr. kyrios (-> Chiriac). Numele grecesc, inrudit cu Chiriac si asemanator, ca inteles, cu Dominic sau Despina, trece in latina sub forma Cyrillus, atestata documentar numai din epoca crestina. Foarte putin raspindit in apusul Europei, numele este frecvent in rasarit si mai ales la popoarele slave, lucru explicabil daca ne amintim rolul deosebit de important pe care 1-a avut apostolul Chirii in istoria civilizatiei si culturii slave. Sub influenta onomasticii slave, numele patrunde si la romani. Cele mai vechi forme in care Chirii este atestat in documentele romanesti, Ciuril (un vlah din Serbia la 1318) si toponimul Ciurilesti (sat gorjan mentionat intr-un act din 1430), se explica prin evolutia fonetica a numelui grecesc in vechea slava. O alta forma a numelui care apare in documentele noastre, Curila (si de aici Curea, Curoiu etc.) este tot de origine slava, de aceasta data insa, fiind vorba nu de o evolutie normala ci de o forma livresca. Forma Chirii corespunde pronuntiei grecesti moderne si a inlocuit forma veche Ciuril, frecventa pina prin sec. 16. intrucit Chirii este foarte apropiat de Chiriac, hipocoristicele si derivatele lor (Chiru, Chira, Chirita,-Chirina, Chiran, Chera, Cheralina etc.) nu pot fi separate. O forma mai nota si simtita de vorbitori ca moderna, Ciril, este de origine apuseana (in limbile romanice sunetul c urmat de e, i s-a alterat, devenind de ex. in fr. [si], pe cita vreme in greaca sunetul a ramas nealterat). La popoarele slave,. favoarea de care se bucura numele este strins legata de personalitatea lui Chirii (827 — 869), carturar originar din Tesalonic, care impreuna cu fratele sau Metodiu au participat la raspindirea crestinismului in Moravia si Panonia, fiind considerati apostoli ai slavilor. Traducatori a numeroase carti de cult, Chirii si Metodiu sint parintii scrierii la slavi.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Cincinat : Rar intrebuintat ca prenume, Cincinat corespunde unui vechi cognomen lat. Cincinnatus, format de la subst. cincinnus „cirliont, bucla". Cu referinta directa la ... :

          Ciprian : •Cu usurinta vor recunoaste vorbitorii limbii romane ca prenumele Ciprian (folosit la noi si ca nume de familie) este un derivat cu sufixul -an de la numele insulei ...