Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Cecilia
 

   Numele uneia dintre cele mai vechi si celebre ginte romane, Caecilia (mase. Caecilius) este atestat in izvoarele latine cu mult inaintea erei noastre (un tribun plebeu Quintus Caecilius apare inca din anul 439 i.e.n.). Vechea traditie latina leaga numele gintii de un mitic fiu al lui Vulcan si intemeietor al cetatii Praeneste, Caeculus, considerat de catre unii cercetatori derivat din adj. lat. caecus „orb". Functia primara de nume gentilic si vechimea lui Caecilius, Caecilia fac insa putin probabila aceasta ipoteza, explicabila prin obisnuita etimologie populara; numele in discutie par a fi preromane si mult mai plauzibila este apropierea de cunoscutele nume etrusce Caecina, Caecenninus etc. (originea etrusca a familiei Caecina este sigura; numele este pastrat pina astazi in Toscana, prin hidronimul Cecina, a carei accentuare pe initiala poate fi o proba a originii sale). Numele gentilic foarte frecvent si raspindit in intregul imperiu devine cognomen (in aceasta functie apare intr-o inscriptie din Dacia) si apoi nume independent. Datorita cultului unei martire romane care ar fi trait prin sec. 3 e.n., Cecilia se raspindeste in lumea crestina, bucurindu-se si astazi de o favoare deosebita. (Desi are la baza interpretarea gresita a unui pasaj care se refera la martira, Cecilia este considerata patroana muzicii si muzicienilor, astfel explicindu-se si numele celei mai vechi academii de muzica, Santa Cecilia, din Roma). Desi calendaristic, Cecilia apare tirziu in onomastica noastra, abia in secolul trecut, odata cu alte nume preluate pe cale culta din istoria romana, se raspindeste si devine foarte repede frecvent. Pentru masculin apare mult mai rar Cecilian, corespondentul cognomenului Caeeilianus. # Fr. Cecile, it. Cecilio, Cecilia, sp. Cecilia, magh. Cecilia, Cecilian, pol. Cecylia, rus. Kikilia, tetilia, bg. tetilia si Cecilia etc.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Celestin : Prin sec. 3 e.n. in izvoarele latine incep sa fie intilnite numele pers. Caelestinus (adj. caelestinus era folosit ca epitet pentru Iupiter) si Cae-lestina, derivate ... :

          Cezar : Nume cu adinci rezonante in istoria romana, Cezar isi datoreaza raspindirea si frecventa actuala nu atit faptului ca este calendaristic cit mai ales modei, care ...