Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Cazimir
 

   Vechi nume de origine slava, Cazimir este unul din cele mai vechi si frecvente nume pers. din Polonia (pol. Kazimierz). Prezent si in onomastica slavilor de sud, la sirbi si croati, de exemplu, numele se incadreaza in seria compuselor bimembre. Daca primul element Kazi- se explica usor prin verbul kazac „a porunci, a spune, a predica" (din aceeasi formatie de cuvinte de origine slava face parte si rom. cazanie „predica"), mai multe dificultati apar in explicarea elementului secund, identic ca forma cu mir „pace, lume". Forma veche a lui -mir, ca element antroponimic, este, insa -mer (asa cum apare in vechiul nume rusesc Voldimer, devenit Vladimir) si are probabile paralele in gr. -moros „faimos", galicul -maros, germanicul -mar, cuvinte care la origine aveau sensul „mare, ilustru, celebru" etc. Atestat in polona inca din sec. 11 (in a doua jumatate a sec. 15, fiul regelui Cazimir al IV-lea este sanctificat, numele devenind calendaristic, dar numai la polonezi), in sec. 18 Cazimir incepe sa se raspindeasca si in vestul Europei. Cunoscut la noi cam din aceeasi perioada, Cazimir a fost si este destul de rar folosit de catre romani. # Fr. Ca sini ir, it. Cazi-miro, magh. Kazmer, Kazimir, bg., rus. Kazimir etc.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Cecilia : Numele uneia dintre cele mai vechi si celebre ginte romane, Caecilia (mase. Caecilius) este atestat in izvoarele latine cu mult inaintea erei noastre (un tribun ... :

          Celestin : Prin sec. 3 e.n. in izvoarele latine incep sa fie intilnite numele pers. Caelestinus (adj. caelestinus era folosit ca epitet pentru Iupiter) si Cae-lestina, derivate ...