Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Catalin-Calin
 

   Catalin. Prenume de mare vechime la romani, frecvente si raspindite in toate regiunile tarii, Calin si Calina sint si astazi la moda, in buna masura datorita cunoscutului poem eminescian Calin. Desi sint perfect identice cu calin si calina (un arbust cu flori albe si fructe rosii — caline), numele personale nu au nici o legatura cu domeniul florei, intrucit reproduc, pe Kalin, Kalina intilnite in onomastica slavilor, la bulgari, sirbi, croati, rusi, ucrainieni. Lasind la o parte ipoteza originii turco-tatare a lui Kalin (s-a propus un etimon a carui semnificatie ar fi „gros, corpolent"), total nepotrivit pentru vechi nume de botez/ Calin si Calina apartin familiei onomastice Calinic, nume calendaristic la slavi, romani si alte popoare europene. Folosite, de ex. la rusi, drept forme curente pentru numele de origine greceasca, Kalin se explica prin eliminarea partii finale din Kalin-ik, considerata a fi sufix diminutival de catre o populatie care nu mai intelegea semnificatia originara a numelui (aceeasi scurtare a numelui grecesc o intilnim si intr-o inscriptie latina din Dacia, unde apare Calin); desi nu pot fi puse in legatura, este interesant de amintit ca la vechii greci erau in uz un nume Kallinos (purtat de un poet elegiac din sec. 7 i.e.n.) si fem. Kalline (soacra poetului Pindar). La ucrainieni si hutuli, Kalina este forma populara a unui alt nume calendaristic, Aculina, 'dar legatura cu aceasta este tirzie si nemotivata etimologic. Prezenta lui Calin in vechile noastre documente este semnalata inca din 1391 (in tara Fagarasului) ; derivatul toponimic Calinesti (numele unui sat din Arges atestat in 1388) probeaza uzul timpuriu al numelui la romani, care trebuiau sa foloseasca intii pe Calin si apoi sa-1 derive si pe Calinesti. Folosite si astazi ca hipoc. Calinas si Calinei se adauga unor vechi derivate (al in cea, Calinita etc.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Cazimir : Vechi nume de origine slava, Cazimir este unul din cele mai vechi si frecvente nume pers. din Polonia (pol. Kazimierz). Prezent si in onomastica slavilor de sud, ... :

          Cecilia : Numele uneia dintre cele mai vechi si celebre ginte romane, Caecilia (mase. Caecilius) este atestat in izvoarele latine cu mult inaintea erei noastre (un tribun ...