Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Casiana
 

   Foarte rar folosite astazi la noi, Casian (cunoscut mai ales ca nume de familie) si Casiana reproduc numele pers. lat. Cassianus, Cassiana, atestate cu valoare de cognomen numai din epoca imperiala (Cassiana apare si in inserptiile din Dacia). La origine formatii adjectivale cu suf. -anus (-ana), numele in discutie au la baza un vechi si raspindit gentilic roman Cassius (ginta plebee Cassia era binecunoscuta la Roma), atestat, incepind inca din anul 502 i.e.n. (din acea vreme este cunoscut un consul roman Spurius Cassius, invingator al sabinilor si volscilor si ucis in 485 i.e.n. pentru ca ar fi aspirat la tiranie) ca gentilic, toponim (numele unui munte) sau supranume pentru Iupiter. Cum numele apare frecvent la etrusci, unii cercetatori au emis ipoteza originii sale prelatine si probabil neindoeuropene, intrucit se pare ca etruscii l-au imprumutat, ca si pe -> Camil, de undeva din Orient, din limbile vechilor populatii ale Asiei Mici, in onomastica carora Cassius isi gaseste surprinzatoare corespondente. Interesanta este si o alta ipoteza, care vede in lat. Cassius o formatie proprie domeniului lingvistic indo-european, avind la baza o forma presupusa *Kadsios „splendid" (de aici si numele unui cunoscut personaj mitologic Castor), paralela cu gr. kekadmenos „stralucit" si deosebit de tentanta, prin semnificatia sa, mai ales in ceea ce priveste valoarea de epitet pentru Iupiter. Indiferent de provenienta sa, Cassius nu trebuie separat probabil de compusele grecesti cu elementul kass-: —> Casandra, Cas-siodorus (scriitor latin din sec. 5 — 6 e.n.), Cassiopea (in mitologia greaca, mama Andromedei si regina Ethiopiei, transformata in constelatie) etc Devenite nume independente si purtate de citiva martiri din primele secole ale erei noastre, Casian si Casiana se raspindesc in Europa prin biserica, care a acordat totdeauna atentie cultului martirilor si sfintilor (in Italia de ex. prezenta lui Casian in toponimie este o proba a vechimii cultului). Atestat sporadic in documentele noastre inca din a doua jumatate a sec. 15, Casian si chiar Casin sint ceva mai frecvente in secolul trecut, cind au inceput sa patrunda la noi, intii in Transilvania, vechile nume romane. # It. Cassiano. magh. Kasszian, bg., rus. Ka(s)sian etc. O Numele a fost purtat, printre altii, si de retorul roman Cassius Severus, de Caius Cassius Longinus, participant la conjuratia impotriva lui Cezar. Casian, unul dintre intemeietorii scolii de miniaturisti de la manastirea Putna din sec. 15.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Catalin-Calin : Catalin. Prenume de mare vechime la romani, frecvente si raspindite in toate regiunile tarii, Calin si Calina sint si astazi la moda, in buna masura datorita cunoscutului ... :

          Cazimir : Vechi nume de origine slava, Cazimir este unul din cele mai vechi si frecvente nume pers. din Polonia (pol. Kazimierz). Prezent si in onomastica slavilor de sud, ...