Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Casandra
 

   Cea mai frumoasa dintre fiicele regelui troian Priam si ale Hecubei, inzestrata cu darul profetiei, dar condamnata sa nu fie crezuta niciodata pentru ca ar fi respins dragostea marelui zeu Apolo, Casandra (in unele izvoare numita si Alexandra, dupa cum fratele ei Paris apare si sub numele -» Alexandru) este cea care prezice caderea Troiei; devenita prizoniera lui Agamemnon si stirnind gelozia Clitemnestrei, frumoasa troiana este asasinata la Micene. Alaturi de Kassandra, grecii foloseau si mase. Kas-sandros, purtat printre altii de un rege al Macedoniei din sec. 4 i.e.n., fiul lui Antipatros. Nume compus, Kassandros nu pune probleme in ceea ce priveste elementul secund in care se poate recunoaste cu usurinta subst. aner, gen. andros (-> Alexandru; Andronic; Andromaca; Andromeda; Menandru etc). Mult mai dificil de explicat este prima parte a numelui, kass- (acelasi in Cassiodoros, Cassiopea etc), al carei inteles ar fi, dupa unii specialisti, „distins, ales" (pentru aceasta problema, mai pe larg -+ Casiana). Prezenta acestui vechi nume grecesc in onomastica moderna se explica prin tendinta din ce in ce mai puternica astazi de modernizare si laicizare a numelor pers. mai ales prin reluarea unor nume celebre din civilizatia antica. Cum destinul tragic al Casandrei a inspirat artisti si opere celebre, de la Troienele lui Euripide pina la Razboiul Troiei nu va mai avea loc a lui J. Giraudoux sau fresca muzicala Troienii de H. Ber-lioz, numele a fost, gratie iubitorilor antichitatii, reintrodus in inventarul de prenume actuale.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Casiana : Foarte rar folosite astazi la noi, Casian (cunoscut mai ales ca nume de familie) si Casiana reproduc numele pers. lat. Cassianus, Cassiana, atestate cu valoare ... :

          Catalin-Calin : Catalin. Prenume de mare vechime la romani, frecvente si raspindite in toate regiunile tarii, Calin si Calina sint si astazi la moda, in buna masura datorita cunoscutului ...