Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Cantemir
 

   Citeva nume de rasunet ale istoriei nationale au inceput sa se bucure, in secolul nostru, de o favoare deosebita, alaturi de Basarab, Dragos, Bogdan, Mircea, Vlad etc, aparind mai rar si Cantemir. Nume al unei cunoscute familii de boieri moldoveni, Cantemir a fost initial atribuit ca supranume lui Constantin Serdarul, viitor domn al Moldovei intre 1685—1693, dupa numele unui viteaz mirzac tatar din Bugeac, de la sfirsitul sec. 16. De origine turcica, Cantemir este un compus din kan „singe" sau „fel, specie, rasa" si un foarte cunoscut nume pers. Temir sau Timur, purtat de un renumit han tatar din sec 14 (temir „fier"). O Figura cea mai ilustra, a familiei Cantemirestilor ramine insa, fara indoiala, fiul lui Constantin, Dimitrie Cantemir, domn al Moldovei si mare carturar enciclopedist de faima europeana. Traditia familiei este continuata de Antioh, fiul lui Dimitrie, diplomat si scriitor.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Carina : imprumutat recent din onomastica apuseana, mai putin folosit la noi, Carina poate fi explicat, in functie de provenienta sa, in doua feluri. Pe teren romanic, ... :

          Carmen : Cel mai raspindit si frecvent prenume feminin, Maria, a avut in anumite perioade si in anumite tari o soarta ciudata. in Spania de altadata, cultul Mariei era ...