Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Candid
 

   Prenume nu prea frecvente in vremea noastra, Candid si fem. Candida, provin din lat. Candidus, Candida, folosite initial cu valoare de cognomen si atestate in inscriptiile intregului imperiu, dar intr-o perioada relativ tirzie (60 e.n.). Datorita semnificatiei sale, usor simtita si de vorbitorii limbii romane, numele s-a impus in onomastica crestina (cultul unei sfinte Candida se celebreaza la Napoli). Cognomenul latinesc corespunde adj. candidus „pur, senin, sincer", sensuri mai tirzii, dezvoltate din sensul primar „luminos" (adjectivul este legat de verbul candeo, can-dere „a fi incandescent, a straluci"). Interesant ni se pare sa amintim ca alte doua cuvinte romanesti (alaturi de neologismele candid „plin de candoare, curat, nevinovat" si candoare, „puritate, morala, nevinovatie") fac parte din aceeasi familie; este vorba de candela „lampa primitiva cu ulei care se pune la icoane sau morminte" (intrat in romana printr-un intermediar slav) si chiar candidat „persoana care candideaza, aspira la un post, o functie, un titlu etc." (intrat, prin franceza, din lat. candidatus: la romani, persoanele care ajungeau sa detina o functie publica imbracau toga alba — „candida"). Multa vreme s-a crezut ca rom. Cindea ar fi continuarea directa a latinescului Candidus. Numele este intr-adevar vechi si raspindit (un Cindea, fiul lui Serb, apare ca stapin in citeva sate din Gorj inca din anul 1469, un alt Cindea in 1486, iar satul Cindesti— jud. Buzau — este atestat prima oara in 1491), dar anumite motive de ordin istorico-cultural nu permit o continuitate a numelui personal latinesc Candidus in onomastica romaneasca. Ciuda, Cindu, Cindea, Cindelea trebuie puse in legatura cu numele asemanatoare din limbile slave (de ex. bg. Candea, Candio, Candel sau rus. Chindea, Chindei, Cindei etc), forme ale unor nume care apar in calendarul bisericii de rit bizantin (fie Achindin, fie Chindin, ambele de origine greceasca). in romana Candid, Candida sint imprumutate din apusul Europei, in epoca moderna, si sint destul de rar folosite. # Fr. Candide, it. Candido, Candida, magh/ Kan-did, Kandida, rus. Candid, Candida sau Candidii, Candidia etc ? Numele masculin este cunoscut astazi mai ales datorita protagonistului romanului lui Voltaire, Candid sau Despre optimism, iar femininul, prin personajul Candida Morell din comedia Candida de G. B. Shaw.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Cantemir : Citeva nume de rasunet ale istoriei nationale au inceput sa se bucure, in secolul nostru, de o favoare deosebita, alaturi de Basarab, Dragos, Bogdan, Mircea, Vlad ... :

          Carina : imprumutat recent din onomastica apuseana, mai putin folosit la noi, Carina poate fi explicat, in functie de provenienta sa, in doua feluri. Pe teren romanic, ...