Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Camil
 

   Nume cu puternice rezonante in istoria clasica romana, Camil corespunde unui "vechi cognomen Camillus — fem. Camilla (din izvoarele latine sint cunoscute si formele Camilia — numele unui trib rustic — si Camilius). Gognomenul latin este atestat dintr-o epoca foarte veche si ocupa un loc de seama in traditia romana prin figura celebra a lui Marcus Furius Camilius (salvatorul Romei de sub gali) sau a fecioarei razboinice Camilia, imortalizata de Vergiliu in Eneida. La vechii romani camilius era insa si termen comun din sfera limbajului religios: prin acest cuvint erau desemnati tinerii de buna conditie care il asistau la sacrificii pe flamen Dialis, preotul lui Iupiter (in vechile credinte, sacrificiile de animale care se practicau in cadrul ceremoniilor de purificare aveau o valoare magica deosebit de importanta). Cuvintul a fost preluat de romani de la etrusci, unde era numele unei divinitati corespunzatoare gr. Hermes si lat. Mer-curius, si pe care il foloseau si ca termen religios si ca nume personal (accentuarea Cdmillus ar fi o proba pentru originea etrusca a numelui propriu). in Etruria (azi provincia italiana Toscana) cuvintul vine din Orient, probabil din zona marii Egee (in Samotrace, kadmilos era titlul unui preot care participa la anumite ceremonii religioase speciale). Vechiul cognomen latin, purtat in epoca crestina de citiva martiri, ajunge, prin biserica, pina in vremurile noastre, ca un ecou al civilizatiei vechi. Intrat in romana in ultimele doua secole, odata cu multe alte nume latine care marcheaza inceputul modernizarii onomasticii noastre, Camil nu are o prea mare frecventa si raspindire. Foarte rara este forma feminina Camila (probabil datorita asemanarii intimplatoare cu substantivul camila); mult mai raspindita este forma Camelia pe care majoritatea vorbitorilor o pun in legatura cu numele unei cunoscute plante ornamentale, cu frunze mereu verzi si flori mari, albe sau rosii. in realitate, insusi numele florii are aceeasi origine cu numele discutat aici; originara din Japonia, camelia a fost adusa in Europa cam prin sec. 18 si a fost „botezata" dupa numele celui care a adus-o, calatorul Kamell. Bineinteles ca parintii care aleg prenumele Camelia au in minte numele frumoasei flori japoneze, lucru ce explica si frecventa mai mare a numelui. Un cunoscut nume de familie Camilar, corespunde unui derivat latinesc de la Camilus, Camillarius. # Fr. Cam iile, it. Camillo, (amil Ia, magh. Kami 11, Kami 11a, rus. Kamill, Kamilla etc. O Pictorul Camil Ressu si scriitorul Camil Petrescu; compozitorul francez Camille Saint-Saens, pictorul francez, promotor al impresionismului Camille Pissarro, cunoscutul astronom Camille Flamarion etc. ? in literatura, seria personajelor care au purtat acest nume incepe cu Camilla din Eneida, fiica regelui voise Metabus, care moare aparind orasul Laurentum, apoi Camille, din tragedia Horatiu de P. Corneille, si din comedia lui Alfred de Musset, Cu dragostea nu-i de glumit etc.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Candid : Prenume nu prea frecvente in vremea noastra, Candid si fem. Candida, provin din lat. Candidus, Candida, folosite initial cu valoare de cognomen si atestate in ... :

          Cantemir : Citeva nume de rasunet ale istoriei nationale au inceput sa se bucure, in secolul nostru, de o favoare deosebita, alaturi de Basarab, Dragos, Bogdan, Mircea, Vlad ...