Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Calipso
 

   Rar intrebuintat ca prenume feminin, Kalypso era in mitologia greaca numele unei nimfe, fiica a lui Atlas si a zeitei Thetis. in Odiseea, Calipso incearca sa-1 convinga pe Ulise, naufragiat in insula stapinita de ea, Ogy-gia, sa se casatoreasca cu ea, in schimbul nemuririi. Dupa sapte ani insa, eroul grec paraseste insula si pe Calipso, intorcindu-se in patria sa, Itaca. Foarte rar in inscriptiile latine (numai doua atestari), folosit probabil numai in onomastica literara, numele grecesc a fost apropiat de verbul kalypto „a ascunde". Putin folosit la noi si legat de influenta literaturii, numele apare totusi in Moldova, in sec. 19, dar era purtat de o grecoaica venita in timpul Eteriei si a carei amintire este pastrata si astazi la manastirea Neamt.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Calistrat : Numele personal masculin grecesc Kallistratos (frecvent atestat in operele clasicilor greci) este un compus din adj. kalos „frumos, bun" si subst. stratos „armata", ... :

          Camil : Nume cu puternice rezonante in istoria clasica romana, Camil corespunde unui "vechi cognomen Camillus — fem. Camilla (din izvoarele latine sint cunoscute si formele ...