Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Caliopi
 

   Prima dintre cele noua muze ale mitologiei greco-romane, fiica a lui Zeus si a Mnemosinei, Kalliope (numele apare inca la Hesiod) era protectoarea poeziei epice si a elocintei, mama a poetului si cintaretului Orfeu, a lui Linus sau a lui Homer. Folosit in greaca ca nume personal feminin, alaturi de corespondentele masculine Kalliopis, Kalliopios (in inscriptiile latine apar formele Calliope si Calliopa, iar pentru masculin, Calliopius, Calliopus, Calliepius), Kalliope este considerat a fi un compus cu semnificatia „cu voce frumoasa" (kalos „frumos, bun" si ops, op os „voce, glas")'. O solutie putin diferita, insa mai conforma cu semnificatia „atributiilor" muzei (elocinta si poezia epica) explica forma lat. Calliepius printr-o forma greceasca neatestata *Kalliepios, in care po?te fi usor recunoscut adj. kalliepis, „elegant in dictie". Desi calendarul cunoaste un sfint Caliopie, se pare ca masculinul nu a fost folosit la noi ca nume de botez (sau poate extrem de rar). Forma obisnuita la noi, Caliopi, corespunde pronuntiei grecesti actuale, pe cita vreme Caliopia este mai bine adaptata seriei de nume feminine terminate, in marea majoritate, in -a; Caliope, cum era in greaca veche, sub influenta mitologiei, pare astazi o forma mai moderna, dar numele in discutie, frecvent la noi mai mult in epoca influentei neogrecesti, pare acum invechit si este folosit destul de rar. 0 Rus. Kalliopii, Kalliopia, bg. Kaliopa si Kaliopia, magh. Kal-liope etc.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Calipso : Rar intrebuintat ca prenume feminin, Kalypso era in mitologia greaca numele unei nimfe, fiica a lui Atlas si a zeitei Thetis. in Odiseea, Calipso incearca sa-1 ... :

          Calistrat : Numele personal masculin grecesc Kallistratos (frecvent atestat in operele clasicilor greci) este un compus din adj. kalos „frumos, bun" si subst. stratos „armata", ...